Matjaž Marovt prevzema HSE

Velja predvsem za učinkovitega menedžerja, s politiko doslej ni bil povezan, do lani tudi z energetiko ne.

Objavljeno
03. april 2017 12.01
Brane Piano
Brane Piano
Ljubljana − Po dostopnih informacijah bodo nadzorniki Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) za začasnega generalnega direktorja oziroma predsednika dvočlanske uprave že jutri imenovali sedanjega člana nadzornega sveta Matjaža Marovta.

Po torkovem odstopu Gorazda Skubina bo torej finančni direktor in drugi član uprave Stojan Nikolić HSE začasno vodil le teden dni.

Marovt je v nadzornem svetu HSE, ki mu predseduje Milan Perović, od lanskega junija. Zdaj 54-letni univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, ki je podiplomski študij na temo menedžmenta celovite kakovosti opravil v angleškem Sheffieldu, je poslovno kariero gradil v gospodarstvu.

Bil je na več direktorskih funkcijah v velenjskem Gorenju, tudi kot direktor kakovosti, nabave in logistike, bil je član uprave slovenjgraškega Prevent Globala, zatem pa direktor tehnične direkcije novomeške Adrie Mobil. Zdaj je že dve leti samostojni poslovni svetovalec v svojem podjetju MJ Marovt iz Celja ter partner v družbi Cirtuo iz avstrijskega Gradca.

Marovt ni politično aktiven, in čeprav ga mendqa podpira vsaj del strank koalicije, gre prej verjeti, da ima podporo predvsem kot dokazano učinkovit menedžer.

Morda je prav to, namreč da HSE prevzame učinkovit menedžer, ki s seboj ne prinaša nahrbtnika delovanja v energetiki oziroma elektrogospodarstvu, v tem trenutku potrebno za dokončanje prestrukturiranja v nekaterih družbah skupine, zlasti v Termoelektrarni Šoštanj in Premogovniku Velenje, ter za finančno konsolidacijo.