Medex si preprosto ne more privoščiti napake

Aleša Kandus: Varnost se začne pri kontroli vhodnih surovin ne glede na to, odkod prihajajo. Preberite intervju.

Objavljeno
03. februar 2016 20.36
Aleša Kandus
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič

Ljubljana - Afera z uporabo nedovoljenih pripravkov za zdravljenje čebel še ni dobila epiloga z razkritjem seznama vpletenih. V navzkrižju izjav in pojasnjevanj različnih služb, kaj je in kaj ni varno, je bilo načeto zaupanje potrošnikov v varnost slovenskega medu.

Posledice se kažejo v padcu prodaje, kar močno občutijo tudi v Medexu, kjer z rednimi analizami preverjajo in dokazujejo neoporečnost medu in drugih čebeljih pridelkov na trgu.

V družbi, ki svoje izdelke uspešno izvaža tudi na najzahtevnejše trge, kot so Švica, Nemčija, Avstrija, Združebni arabski emirati, zato ob zamajanem zaupanju v ves slovenski med in čebelje pridelke izpostavljajo celovitost nadzora, ki je ključna za zaupanje potrošnikov.

Direktorica podjetja Aleša Kandus je v pogovoru za Delo razkrila podrobnosti zahtevnega nadzora, ki zagotavlja varnost njihovih izdelkov.

Med potrošniki je strah zaradi morebitnih ostankov prepovedanih zdravil v medu zelo velik, kako to občutite pri vašem poslovanju?

Trpijo vsi, tako čebelarji, ki delajo ekološko, kot tudi mi, ki smo podjetje resno podjetje, ki posluje z medom že več kot 60 let in v več kot 30 državah sveta. Delamo izdelke pod lastno blagovno znamko in pod mnogimi tujimi blagovnimi znamkami, kjer svojim kupcem odgovarjamo tako produktno kot kazensko. Si predstavljate, kakšne bi bile odškodninske tožbe, če bi naredili kaj narobe? V našem podjetju si tega preprosto ne moremo privoščiti.

Kakšen je vaš nadzor pri medu?

Varnost se začne pri kontroli vhodnih surovin. Analiziramo in kontroliramo ves med v več fazah. Vzorči se vsaka embalažna enota. Če čebelar pripelje tri sode medu, bomo vzeli tri vzorce iz vsakega soda. Naše prvo pravilo je, da mora vsak čebelar podpisati izjavo, s katero pod kazensko in materialno odgovornostjo zagotavlja, da ni zdravil čebel z nikakršnimi nedovoljenimi sredstvi in da je čebelaril z dobro čebelarsko prakso.

Ker je pomembna tudi embalaža, v kateri je živilo shranjevano, čebelarjem dobavimo naše sode, ki so certificirani prav za živilsko proizvodnjo. Ves med imamo s certifikati uglednih nemških laboratorijev, Nemčija, kjer poraba medu presega sto tisoč ton na leto, je tudi največji trg medu. Ta afera je udarila po vseh, tudi po tistih, ki delamo korektno, ki smo vedno transparentni in ki znamo z vsemi našimi anlizami pokazati in dokazati, da so stvari dobre, varne in neoporečne.

Za koliko se vam je v zadnjem mesecu in pol zmanjšala prodaja?

Na trgovskih policah se nam je v tem času zmanjšala prodaja za več kot 40 odstotkov.

Kljub temu, da ste ob izbruhu afere odreagirali in sporočili javnosti, kako je z nadzorom in testiranji v vaši družbi?

Zato smo se odločili, ker preprosto besede niso več dovolj. Odločili smo se kot vedno, da s poštenim, odgovornim in odkritim odnosom do potrošnika omogočimo vpogled v vse naše delovanje.

Ste strožji pri odkupu slovensklega medu ali pri dokupih na tujem?

Moraš biti kar povsod enako strog, ker je navsezadnje potrošnik tisti, ki zahteva brezhiben izdelek.

Koliko je v vaši prodaji slovenskega medu?

Dejstvo je, da se 90 odstotkov medu proda doma, pri čebelarjih, ostalo, tam nekje do 200 ton pa lahko odkupimo odkupovalci medu.

Kje potem dokupujete med?

Najpomembnejši kriterij je, da mora biti med kakovosten in varen. Odkupujemo ga tudi iz Madžarske, Italije, Španije, še posebej bio medove, ker imamo v Sloveniji le peščico ekoloških čebelarjev, certificiranih za ekološko proizvodnjo.

V nekaj primerih pa ste odkrili v medu nekaj vsebnosti amitraza?

Ja, mi smo testirali ves slovenski med, ki smo ga natočili v letu 2015. Manj kot 20 odstotkov vzorcev je vsebovalo ostanek ene snovi in ta je bila amitraz, pa še tu je bilo manj kot deset odstotkov dovoljene meje. Tega, da bi kakšen vzorec vseboval ostanke dveh ali pa treh substanc, da bi torej šlo za koktajl, o čemer so zdaj polemike, tega v našem medu zagotovo ni.

Kako pa je z drugimi čebeljimi izdelki, ki jih prodajate? Prodajate tudi čebelji vosek, za katerega pravijo, da ohranja ostanke zdravil?

Vosek ves uvozimo, ker pač želimo imeti za vse stvari analize. Analiziramo tudi propolis, cvetni prah in vse drugo. Cvetni prah analiziramo na 150 pesticidov, propolis na 150 pesticidov in na težke kovine, na kloramfenikol, na sulfonamide ipd. Vsi naši čebelji pridelki prestanejo zelo težke teste vhodnih analiz. Mi si preprosto ne moremo privoščiti ene same napake, ker nas to lahko stane, da zapremo firmo.

Imate pogosto obiske inšpekcije iz uprave za varno hrano?

Zelo pogoste, oni nas dobro nadzirajo. Veterinarji tako ali tako prihajajo, ker morajo za vse čebelje pridelke, ki jih izvažamo, dati svoj žig. Zagotovo prihajajo mesečno, včasih tudi tedensko. Inšpekcija pa je tudi zelo pogosto v hiši. Pred letom in pol smo imeli tudi evropsko inšpekcijo, ki nam je ob preverjanju polaskala, da tako urejene firme še niso videli.

Dodaten argument torej tudi za zaupanje v med, ki je naprodaj v Sloveniji?

Drži. In ta afera je afera predvsem zato, ker ni dobila epiloga, vse je ostalo v zraku. Zame je epilog tudi to, da so vsi analizni listi objavljeni, da se pove, kdo ni delal po predpisih. Zdaj, ko so ljudje vznemirjeni, dejansko rabijo podatke.