Ministrstvo objavilo seznam pregledanih pekarn, tudi spornih

Na seznamu so tudi pekarne, v katerih so ugotovili neustrezno higiensko stanje − plesen, poginule miši, pretečeni roki surovin ...
Objavljeno
15. december 2014 18.55
lvi*pekarna Blatnik
M. Š., gospodarstvo, Mo. B., Delo.si
M. Š., gospodarstvo, Mo. B., Delo.si

Ljubljana − Na spletni strani ministrstva za kmetijstvo so danes objavili seznam 47 pekarn ter eno prodajalno kruha in pekovskih izdelkov, ki so jih v nočnih urah s 4. na 5. in s 5. na 6. december pregledali inšpektorji finančne uprave in uprave za varno hrano.

Kot smo že poročali, je dobra polovica pregledanih pekarskih obratov zadostila higienskim standardom v skladiščih, v 13 odstotkih pa so bile higienske razmere zelo slabe. Inšpektorji so opazili plesnive strope in stene, umazana tla in odložene stvari, ki ne spadajo v tak skladiščni prostor, v dveh primerih so naleteli na iztrebke glodavcev, obgrizene vreče z moko, zapredke insektov v vreči z moko. V enem od omenjenih primerov so odredili generalno čiščenje in odstranitev onesnaženih surovin, en pekarski obrat pa so tudi začasno zaprli. Do odprave nepravilnosti, ki pomenijo hudo kršenje higienskih standardov, so zaprli pekarno na območju Celja. Tudi preverjanje higienskega stanja v proizvodnji je v nekaterih primerih razkrilo neustrezne higienske razmere.

Težave z dokazovanjem izvora surovine

Sicer pa so poleg neustreznih higienskih razmer v omenjenih obratih inšpektorji uprave za varno hrano preverjali tudi sledljivost, izvor moke, jajc, v enem primeru tudi mletega mesa. V več kot polovici obratov (62 odstotkov) peki z dobavnicami za moko niso imeli težav, drugi morajo inšpektorjem v predpisanem roku še predložiti dobavnice in račune za nakupljeno surovino. Nekoliko bolje je bilo z dokazovanjem za izvor jajc, za mleto meso za burek pa v pekarni niso imeli nobenega papirja, ki bi dokazoval njegov izvor.