Mlekarstvo in kmetje počasi okrevajo

Mlekarna Celeia: konec cenovne krize je tudi za edino mlekarno v zadružni lasti obet za boljše čase

Objavljeno
07. april 2017 20.24
Brane Piano
Brane Piano
Žalec – Arjevaška Mlekarna Celeia je edina mlekarna v zadružni lasti in mleko odkupuje zgolj od 17 kmetijskih zadrug na območju Savinjske in Koroške regije. Lani so odkupili skoraj 100 milijonov litrov mleka in po koncu cenovne krize do konca leta 2016 izničili v začetku leta pridelano izgubo.


»Do lanskega aprila smo imeli minusa že za 0,75 milijona evrov, leto 2016 pa smo končali s pozitivno ničlo,« razlaga direktor Marjan Jakob. Prav naveza mlekarna-zadruge jim je zagotavljala razdelitev cenovnih bremen na dobavitelje in kupca, obenem pa pridelovalcem tudi stabilen odkup; mlekarna je lani odkupila tri odstotke več mleka kot leto prej.

»Na naše poslovanje je lani zelo vplivala dolgotrajna mlečna kriza, ki se je začela leta 2015 in je trajala do sredine leta 2016. Od takrat se odkupne cene postopno povečujejo. Najnižje svetovne so bile pri 15 centih, zdaj pa nas v Arjo vas pripeljano mleko že stane 32 centov za liter. Kljub težkim in konkurenčnim razmeram na maloprodajnih policah nam je uspelo, da smo ceno mleka za pridelovalce, ki so hkrati naši največji lastniki, zniževali manj kot konkurenca. Odkupna cena mleka v Mlekarni Celeia se je začela zviševati avgusta 2016, tudi aprila bomo odkupno ceno nekoliko povišali,« pravi Jakob.

Mlekarne Celeia je imela lani 55 milijonov evrov prihodkov, od tega jih je 74 odstotkov ustvarjeno na domačem trgu, 26 odstotkov pa z izvozom.

Slovenija pridela četrtino več mleka od lastnih potreb

Včeraj se je mlekarna na prireditvi v Žalcu svojim pridelovalcem mleka že 35. zapovrstjo s priznanji zahvalila za kakovost in prizadevnost. Gostja, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša je ob tem povedala, da je Slovenija z mlečno proizvodnjo samopreskrbna, še več, pridela kar četrtino več mleka od lastnih potreb.

Do leta 2014 je bila pridelava mleka donosna tudi za kmeta, kmetije in mlekarne so se prestrukturirale, lastništva mlekarn so se stabilizirala. »Ko je cena začela padati, pa se je sektor znašel na robu preživetja, saj ni mogel odplačevati posojil za svojo modernizacijo. Od lanskega junija odkupne cene spet rastejo, a se še niso dovolj povišale. Zato pomaga tudi ministrstvo. Lani smo za spodbujanje paše goveda na prostem namenili štiri milijone evrov, letos bodo spodbude za pridelavo na težavnejših območjih, jeseni bomo poleg že financiranega sadja za šolarje 360.000 evrov namenili tudi za brezplačno mleko v šoli. Z zaščitnim znakom Izbrana kakovost – Slovenija pa se začenja načrtna promocija in ozaveščanje potrošnika o pomembnosti domačega mesa in mleka,« je dejala Strniševa.