Moody's zvišal bonitetno oceno NKBM

Bonitetna agencija je zvišala bonitetno oceno dolgoročnih depozitov banke.

Objavljeno
26. oktober 2016 15.48
Nova Kreditna banka Maribor, 13.8.2015, Maribor [NKBM]
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Maribor − Bonitetna agencija Moody's je zvišala bonitetno oceno dolgoročnih depozitov Nove kreditne banke Maribor (NKBM) z B3 na B2. Pri tem je agencija zvišala tudi oceno finančne moči in prilagojene finančne moči brez podpore države s CAA1 na B3, so sporočili iz banke in dodali, da je Moody's tudi obete ocenil kot pozitivne.

Kot poudarjajo v NKBM, je zvišanje ocene finančne moči predvsem posledica izboljšanja kakovosti sredstev in kapitalske ustreznosti ter nižanja deleža nedonosnih terjatev banke. V prvem polletju se je delež nedonosnih terjatev v skupnem portfelju v primerjavi s koncem lanskega leta na ravni skupine znižal za dobro odstotno točko, od konca leta 2014 pa se je neto znesek teh terjatev znižal za dobro tretjino.

Po nerevidiranem poročilu o poslovanju v prvem polletju 2016 je NKBM ustvarila 36,2 milijona evrov čistega dobička, na ravni skupine pa 29,3 milijona evrov. Celoten kapital skupine je ob koncu junija znašal 644,3 milijona evrov, kar je za 3,4 odstotka več kot ob koncu lanskega leta. Skupina NKBM je ob polletju izkazovala visoko raven kapitalske ustreznosti v višini 25,3 odstotka in dober likvidnostni položaj.

Po mnenju agencije Moody's se izboljšuje tudi stanje v slovenskem bančništvu. Pri agenciji še posebej izpostavljajo bistveno izboljšanje pogojev financiranja bank v zadnjih nekaj letih, dodajajo v NKBM.