Nadzornik SDH in nekdanji šef Trima oživlja Alukomen

Igor Kržan in nekdanja komercialna direktorica Trima po stečaju komenske družbe nadaljujeta s proizvodnjo oken, vrat in fasad.
Objavljeno
12. januar 2018 16.03
Nejc Gole
Nejc Gole

Ljubljana – Igor Kržan, nekdanji predsednik uprave Trima, na pogorišču Alukomna nadaljuje proizvodnjo oken, vrat in strukturnih fasad. Z dosedanjim poslovanjem je zadovoljen, rast posla in zaposlitev napoveduje tudi za prihodnost.

Proizvodnjo v Komnu sta oživela nekdanja kadra Trima prek podjetja Aluplus. Njegova solastnika sta Igor Kržan, ki je dve leti vodil Trimo in izpeljal njegovo prestrukturiranje, in Breda Kotar, nekdanja komercialna direktorica in dolga leta drugi človek trebanjskega podjetja. Aluplus je namreč marca lani v najem vzel poslovne prostore, opremo in naprave Alukomna holding v stečaju.

»Delamo, kar je delal Alukomen holding v stečaju. Proizvajamo PVC-okna in vrata, aluminijasta okna in vrata ter strukturne fasade iz aluminija in stekla,« je pojasnil Kržan, ki je sicer tudi nadzornik Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Igor Kržan Foto: Bojan Rajšek/Delo

»Leto se je izteklo nad pričakovanji. Predvidevali smo, da bomo ustvarili okoli pol milijona evrov prometa, saj smo začeli proizvodnjo vleči iz pepela. Vendar bo realizacija okoli 920.000 evrov. Zelo smo zadovoljni, da smo se odločili za to poslovno potezo,« je še dodal. Pri tem jim pomaga tudi rast gradbeništva.

Okoli 20 ljudi 
dela na projektu

Zaposlujejo 16 ljudi, občasno imajo še deset zunanjih sodelavcev, sicer pa jih na projektu redno dela okoli dvajset. Po Kržanovih besedah bodo verjetno zaposlovali tudi letos, a vse je odvisno od pridobljenih poslov.

»Načrtujemo nadaljnje razvijanje posla in izboljšanje poslovanja. Pripraviti se moramo tudi na odkup prostorov, ko jih bo stečajna upraviteljica prodajala na dražbi,« je povedal Kržan. Letos nameravajo ustvariti 1,5 milijona evrov prihodkov, od tega vsaj tretjino v tujini. Cilj je, da bi v letu ali dveh na tujih trgih ustvarili vsaj polovico.

Njihovi kupci so inženirske družbe in neposredni investitorji v Sloveniji in Italiji. Slednja je namreč najbližje kraški družbi. Pomembno pa je tudi sodelovanje s Trimom, ki dela po svetu, je še dodala Breda Kotar.

Po Kržanovih besedah imajo dolgoletne načrte ostati v Komnu, kjer bi nadaljevali tradicijo in ustvarjali delovna mesta.

Nepoplačani podizvajalec 
na Dunajskih kristalih

Po pravnomočno končani poenostavljeni prisilni poravnavi je Alukomen holding v stečaju pristal leta 2016, in sicer na predlog finančne uprave zaradi neplačevanja prispevkov od plač delavcev. Še pred tem jim je finančna uprava zarubila novo linijo za izdelavo PVC-oken in vrat.


Foto: Ljubo Vukelič/Delo

Alukomen je še eno od podjetij, ki so jih pokopali gradbena kriza in posledično neplačila podizvajalcem. Podjetje je ostalo nepoplačano pri gradnji Dunajskih kristalov, stolpičev ob severni ljubljanski obvoznici, kamor naj bi se po prvotnih načrtih vselila Inštitut za varovanje zdravja ter Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke. Zaradi neplačila pri Dunajskih kristalih je šlo v stečaj več podizvajalcev Mabre, izvajalca projekta, med njimi tudi hčerinska družba Alukomna holdinga, podjetje Alukomen.

Stečajna upraviteljica Tanja Praprotnik je v stečaju priznala za 9,7 milijona evrov terjatev, vendar delavci in navadni upniki še niso dobili poplačila.