Nadzorniki omejili pooblastila upravi

Luka Koper Novega kandidata za vodenje družbe še nimajo

Objavljeno
15. december 2017 20.40
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Razmere v Luki Koper so zaostrene, nadzorniki so omejili pooblastila upravi Draga Matića in še nimajo novega kandidata za vodenje družbe, krivdna razrešitev še ni povsem izključena. To so glavna sporočila z včerajšnje seje NS Luke Koper.

Predsednik sveta delavcev Mirko Slosar trdi, da bo vlada prihodnji teden obravnavala sporazum z Madžarsko o drugem tiru ter da je menjava uprave samo posledica želje, da se del zemljišč ob Luki omogoči Madžarom.

»Nadzorni svet je sprejel sklep, da svoji kadrovski komisiji naloži, naj do 29. decembra pripravi nominacijski predlog za možno novo upravo. Odločili smo se, da bomo povabili kandidata. Kadrovska komisija je komaj začela delo, tako da imen še ni,« je povedal namestnik predsednika NS Luke odvetnik Uroš Ilić. »Če se bo izkazalo, da nam v 14 dneh ne bo uspelo dobiti primernega kandidata, potem sklep NS časovno ne bo uresničen,« je dejal Ilić, ki pa ni mogel odgovoriti, kaj se bo zgodilo, če kandidata še ne bi imeli. Kot predsednik kadrovske komisije je Ilić zagotovil, da nihče od članov komisije ni kandidat za člana ali predsednika uprave.

Ilić: Razmere so zaostrene

Na vprašanje, ali bodo Matića v primeru izglasovane nezaupnice krivdno razrešili, je Ilić dejal, da je nezaupnica v laičnem žargonu eden izmed razlogov krivdnega odpoklica. »Odločitev o odpoklicu je avtonomna in na podlagi vseh dokazov. Toda glede na zaostrene razmere, nesporazume in nesoglasja med različnimi organi te delniške družbe (tudi na podlagi medijsko odmevne problematike IPS) je treba sprejeti odločitev, ali je nadaljevanje poslovodenja z obstoječo ekipo še realno ali ne. NS si ne more zatiskati oči, da je večinski delničar že podprl z naše strani predlagano nezaupnico upravi. Zato je NS sprejel nekatere omejitve poslovodenja upravi, zavezal jih je k vodenju samo tekočih poslov. In tistih, za katere dobijo posebej naša soglasja,« je dejal Ilić in zaradi varovanja poslovnih skrivnosti ni hotel razkriti vseh razlogov za oceno o zaostrenih razmerah v družbi. Eden izmed razlogov je diametralno nasprotno stališče do problematike IPS. »NS zavrača oceno uprave, da je s tem modelom vse v redu in da je ta model zakonit. Drugih razlogov ne morem razkriti. Nadzorniki so sklenili zaprositi zunanjo pravno inštitucijo, da se opredeli do vprašanja zakonitosti modela IPS. Še posebej zaradi nedavne odločbe upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da sistem ni zakonit.«

Glede vrnitve Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke je Ilić povedal, da čakajo na mnenje uprave. Dvomi pa, da bi se lahko Gašpar Mišič kar vrnil v upravo, ker je primer še na vrhovnem sodišču, predvsem pa zato, ker v dosedanjih sodnih postopkih Gašparju Mišiču ni bila dosojena kakršnakoli reintegracija.

V ponedeljek svet delavcev

Predsednik sveta delavcev Mirko Slosar je napovedal, da bo razširjeni svet delavcev v ponedeljek odločal, kdaj naj skliče zbor delavcev, ker meni, da se morajo vsi zaposleni opredeliti do dogajanja v Luki. »Imamo informacijo, da je prihodnji teden na vladi predlog infrastrukturnega ministrstva glede pogodbe z Madžari, po kateri naj bi Madžari dobili del zemljišča zunaj luške ograje in bi imeli neposreden stik z drugim tirom. Vse to dogajanje ima en sam namen – da bi prikrili prava dejstva menjave uspešne uprave z namenom, da bi nekdo delal uslugo tujcem. Želijo odpreti koncesijsko pogodbo in na široko odpreti vrata tujcu v pristanišče. Luka je večkrat prosila za to zemljišče, a ni bila uslišana. O tem je v Kopru že govoril minister Gašperšič, a so kasneje vse zanikali,« pravi Slosar.