Nadzorniki SDH v novo iskanje tretjega člana uprave

Tokrat bodo kandidata za člana uprave iskali prek javnega razpisa.
Objavljeno
04. december 2017 17.30
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) so se vendarle odločili za nov krog iskanja tretjega člana uprave družbe. Tokrat bodo to spet poskusili prek mednarodnega javnega razpisa: Na današnji seji je tako nadzorni svet SDH imenoval nominacijsko komisijo in potrdil vsebino mednarodnega razpisa za imenovanje člana uprave SDH.

Nadzorni svet SDH se že vse od lanske jeseni, ko je z mesta članice uprave družbe odstopila Anja Strojin Štampar, ukvarja z iskanjem tretjega člana vodstva upravljavca 10,5 milijarde evrov državnih kapitalskih naložb. Že lani so poskusili z javnim razpisom, a niso našli primernega kandidata. Nato so sklenili, da bodo iskanje kandidatov raje zaupali kadrovski agenciji, pri čemer so zaradi višine stroškov morali objaviti razpis za javno naročilo, vendar se je nanj prijavila le ena agencija, ki pa ni izpolnjevala pogojev. Uprava SDH je tako že leto dni dvočlanska; v njej sedita predsednica Lidia Glavina in Nada Drobne Popovič.

Ponovno v javni razpis

Zdaj naj bi nadzorni svet spet odločal o tem, da bi zainteresirane kandidate za člana oziroma članico uprave zbirali prek javnega razpisa. Kot je mogoče izvedeti, se nadzorniki holdinga zavedajo, da utegne biti pol leta pred volitvami še več težav z iskanjem primernega kandidata, a bodo upravo vendarle poskušali popolniti. Zanimanje za takšno funkcijo namreč utegne biti še manjše kot doslej, saj lahko nova oblast zamenja nadzorni svet, ta pa vodstvo družbe.

Da vodilne funkcije v SDH trenutno očitno niso posebej zanimive za najboljše kadre, je pokazal že jesenski razpis za nadzornika holdinga, ki bi zapolnil mesto po odstopu Barbare Smolnikar. Vendar, kot so takrat sporočili z ministrstva za finance, so se na razpis prijavili le trije kandidati, pri čemer dva nista izpolnjevala pogojev za člana nadzornega sveta SDH. Zato strokovna komisija finančni ministrici Mateji Vraničar Erman ni predlagala nobenega imena.

Poslanci o Vipotniku 
na decembrski seji

Ministrica je kasneje izkoristila zakonsko možnost, da vladi predlaga kandidata brez razpisa in postopka izbora prek strokovne komisije. Tako je zdaj kandidat za nadzornika SDH Janez Vipotnik, ki se je spomladi prijavil razpis za to funkcijo in ga je komisija uvrstila med pet najbolj primernih kandidatov. Vipotnika mora potrditi še državni zbor, ki naj bi o tem predvidoma odločal na decembrski seji.

Nadzorni svet holdinga takšne možnosti nima. Zakon o SDH namreč izrecno določa, da morajo biti člani uprav imenovani na podlagi mednarodnega javnega razpisa ali v sodelovanju z mednarodno kadrovsko agencijo.