Najboljši tuji investitorji izbrani

Agencija Spirit je letos priznanja podelila podjetjem Novem Car Interior Design, Rosenbauer, Leykam tiskarna in Glovis Europe.

Objavljeno
15. november 2016 17.22
shutt*kovanci
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Ljubljana − Javna agencija SPIRIT Slovenija je za najboljše tuje investitorje razglasila Novem Car Interior Design, Rosenbauer, Leykam tiskarna in Glovis Europe.

Spirit priznanja podeljuje tujim naložbenikom, ki so v preteklem letu ustvarili izjemne rezultate ter prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva.

Strokovna komisija, ki je že enajsto leto izbirala prejemnike nagrad Invest Slovenia FDI Award, je v ožji izbor vključila zgolj tista podjetja, ki imajo najmanj 50 zaposlenih, poslujejo z dobičkom, imajo visoko bonitetno oceno ter dodano vrednost vsaj 35.000 evrov na zaposlenega, ki niso zmanjševala števila zaposlenih in niso davčni neplačniki.

V izbor so dodali tudi podjetja, ki so prejela finančne spodbude iz naslova Javnega razpisa za spodbujanje tujih neposrednih investicij v letu 2011 in 2012, ki ga je izvajala SPIRIT Slovenija. Nagrade so podelili v štirih kategorijah.

 

V kategoriji najboljši zaposlovalec je nagrado prejelo podjetje Novem Car Interior Design iz Žalca.

Podjetje je del nemškega koncerna Novem, ki ima več kot 60-letno tradicijo proizvodnje notranje opreme za avtomobile in je zastopan po celem svetu. Družba Novem Car Interior Design je nastala iz družbe Emteks, ki je od konca leta 1990 do leta 1998 proizvajala notranje avtomobilske obloge za nemško avtomobilsko industrijo, kasneje pa se je podjetje iz Žalca preusmerilo v izdelavo okrasnih lesenih letev, s katerimi so okrašena vrata, armatura in sredinska konzola prestižnih avtomobilov.

Svoje izdelke vseskozi nadgrajujejo z najnovejšimi tehnologijami, s čimer zadovoljujejo najzahtevnejše kupce. Tako so med drugim postali dobavitelj notranje opreme za novi BMW serije 7 in mercedes serije C. V zadnjih letih podjetje beleži izjemno rast prodaje, obenem pa je pomemben zaposlovalec širše Savinjske regije.

Ob ustanovitvi leta 1990 je podjetje zaposlovalo 76 delavcev, danes se število zaposlenih giblje nad 700. Število delovnih mest se bo v prihodnjih letih še povečevalo, zahvaljujoč nedavno odobrenemu investicijskemu projektu v vrednosti 10 milijonov EUR, ki predvideva še dodatnih 110 novih delovnih mest. Leta 2014 so ustvarili preko 42 milijonov EUR prometa, 2015 pa dobrih 73 milijonov evrov, večinoma na tujih trgih. Zavidljiva je tudi bonitetna ocena podjetja, in sicer A1++.

 

V kategoriji dolgoročna prisotnost v regiji je nagrado prejelo podjetje Rosenbauer iz Gornje Radgone.

Skupina Rosenbauer iz avstrijskega Leondinga pri Linzu je vodilni svetovni proizvajalec gasilskih vozil in opreme ter specialnih vozil za letališča in podjetja. Svoje hčerinsko podjetje ima tudi v Sloveniji, ki uspešno deluje v Pomurju že 19 let. Podjetje iz Gornje Radgone razvija in trži nišne produkte in specifično opremo za gasilce.

Proizvodnja je usmerjena v izdelavo vodnih rezervoarjev iz polipropilenskih plošč, nadgradenj in podaljšanih kabin za gasilska vozila, pa tudi celotnih gasilskih vozil. Pretežni del proizvodov je namenjen za potrebe koncerna, ki posluje v številnih podjetjih srednje Evrope in Arabskega polotoka.

Delež izvoza je kar 99,37-odstoten, saj je hčerinsko podjetje iz Gornje Radgone na ravni koncerna odgovorno za marketing in prodajo celotne palete proizvodov v državah bivše Jugoslavije. V letu 2015 so ustvarili 8,6 milijonov EUR prihodkov od prodaje in 1,44 milijona EUR dobička. Dodana vrednost na zaposlenega je približno 45.000 EUR, podjetje pa beleži tudi 11-odstotno rast zaposlenih (2015/2014). Bonitetna ocena podjetje je A1++.

 

V kategoriji uspešni poslovni rezultati je nagrado prejelo podjetje Leykam tiskarna iz Hoč.

Družba LEYKAM Let´s Print je vodilna družba na področju ofset rotacijskega tiska iz Avstrije. Skupaj s proizvodnima enotama na Češkem in v Sloveniji pa se uvršča med tri najboljše in največje tiskarne v Evropi v segmentu rotacijskega ofsetnega tiska. Glavna trgi so Avstrija, Nemčija, Hrvaška, Madžarska, Slovaška in Švica. Na teh dosega skupina LEYKAM Let´s Print s 721 sodelavci letni promet okoli 225,5 milijona evrov.

Podjetje Leykam tiskarna je bilo ustanovljeno leta 1994 v Hočah. V letu 2015 je podjetje v povprečju zaposlovalo 115 zaposlenih, lahko se pohvali z visoko dodano vrednostjo na zaposlenega, ki znaša kar 90.000 evrov. Večino, približno 75-80 odstotkov prihodkov ustvarijo na tujih trgih. Njihova bonitetna ocena je A1++.

 

V kategoriji logistični center (hub) je nagrado prejelo podjetje Glovis Europe GmbH, Podružnica Koper.

Podjetje je prejemnik posebnega priznanja za uresničevanje smernic programa vlade o spodbujanju internacionalizacije v obdobju 2015-2020 in prispevek k pozicioniranju Slovenije kot logističnega huba. Deluje na območju Luke Koper, ki je strateška vstopna točka za poslovanje v širši regiji Srednje Evrope.

Največji dosežki in razlogi za prejem nagrade so: izjemen dobiček, visoka dodana vrednost na zaposlenega in izredna rast prihodkov. Glovis je v večinski lasti južnokorejske multinacionalke Hyundai, katere glavna dejavnost je logistika vozil.

Slovenska podružnica nemškega podjetja za Hyundai upravlja oskrbovalno verigo in skrbi za celotno logistiko blaga, ki je na poti iz Južne Koreje v Srednjo Evropo. Po svetu je v Glovisu zaposlenih od 4000 do 5000 uslužbencev, v Evropi od 600 do 700. Slovenska enota mednarodnega podjetja pa beleži stalno rast zaposlenih (16 odstotkov 2015/2014).

Glovis Europe GmbH, Podružnica Koper je v letu 2015 ustvarila 70 milijonov evrov prodaje in 3,5 milijonov evrov dobička iz poslovanja. Podjetje dosega odlično bonitetno oceno A1++.

Lani so priznanja prejela podjetja Sogefi Filtration, v kategoriji zaposlovalec in investitor v regiji; Optotek, v kategoriji uspešni poslovni rezultati ter razvojna naravnanost podjetja; Willy Stadler, v kategoriji dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost podjetja ter Schenker, v kategoriji logistični center (hub).