Naprodaj smučišči in toplice, potem Unior

Unior mora po pogodbi z bankami prodati družbo Krvavec ter najti strateškega vlagatelja ali prodati Terme Zreče in Roglo.

Objavljeno
15. januar 2014 18.33
Rogla
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Rogla - Zreški Unior je lani z 12 bankami sklenil pogodbo o finančnem prestrukturiranju, ki predvideva tudi dezinvestiranje. Unior je tudi na seznamu 15 podjetij, v katerih bo država svoje deleže prodala. Že lansko leto pa je Unior po prvih ocenah uprave dosegel pozitiven izid iz poslovanja.

Predsednik uprave Darko Hrastnik pravi, da so se lani prihodke iz prodaje povečali za 7 odstotkov na 167,5 milijona evrov in prejšnjo izid iz poslovanja obrnili v 4,9 milijona evrov plusa. A gre za oceno in ne za končne podatke. Unior bo po opravil še vrednotenje popravkov naložb in bo revidirane rezultate lanskega poslovanja objavil 30. aprila.

Za letos načrtujejo 165 milijonov evrov prihodkov od prodaje, manj zato, ker so lani zaključili večji posel programa Strojna oprema. Za letos z 18 milijoni evrov predvidevajo tudi rekorden poslovni izid pred odbitki.

A obseg prihodkov bo v Uniorju, ki je pred mesecem dni dobil nov nadzorni svet in za prvega nadzornika Branka Pavlina, lahko tolikšen le še letos. Hrastnik pravi, da so z obsegom letošnjih naročil sicer zadovoljni, lahko pa bi jih bilo še malo več. Obenem pa je pred Uniorjem ključno obdobje finančnega prestrukturiranja.

Dogovor z bankami in notranja racionalizacija z združitvijo programov Odkovki in Sinter le začetek večjih sprememb. Tako Hrastnik napoveduje, da se bodo odkrižali programa Turizem in družbe RTC Krvavec, ki sta lani v prihodke prispevala okoli 20 milijonov evrov.

Unior je zadolžen za 144 milijonov evrov in z bankami je dogovorjen za reprogram odplačila posojil. Lani glavnic niso odplačevali, le stroške. Z letom 2014 so se obvezali, da letno iz poslovanja odplačujejo od 6 do 7 milijonov evrov, razliko do 70 milijonov evrov, za kolikor naj bo do leta 2019 zmanjšali zadolženost, pa z dezinvestiranjem. Začenjajo torej s prodajo družbe RTC Krvavec in iskanjem strateškega partnerja ali kupca Uniorjevega programa Turizem - Term Zreče in RTC Rogle. »Predvidevamo, da bi dezinvestiranje končali v prvi polovici leta 2015 po ceni in pod pogoji, s katerimi bodo soglašale banke in lastniki,« pravi Hrastnik. O tem, kdaj in kako uspešna bo pri prodaji deleža v Uniorju država, ki ima preko PDP, Kada, Soda in drugih družb v lasti 57 odstotkov delnic Uniorja, Hrastnik ne želi soditi. »To je stvar lastnika,« dodaja.