Nekdanja uprava NKBM v sodni preiskavi

Po poročanju Večera je mariborsko sodišče zaradi suma zlorabe položaja uvedlo sodno preiskavo tudi proti Matjažu Kovačiču.

Objavljeno
07. september 2015 12.15
Slovenija, Maribor, 16.3.2011 - KOVACIC Matjaz, predsednik uprave NKBM foto:Tadej Regent/Delo
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Maribor − Mariborsko sodišče je zaradi suma zlorabe položaja pri domnevno spornih nepremičninskih poslih na Hrvaškem uvedlo sodno preiskavo proti nekdanjemu predsedniku uprave NKBM Matjažu Kovačiču, zaradi pomoči pri tem pa tudi proti nekdanjim članom uprave banke Borisu Cekovu in Manji Skernišak ter izvršnemu direktorju Igorju Šujici, piše današnji Večer.

Kot še dodaja današnji Večer, je od sredine julija znova zamrznjeno premoženje soosumljenih hrvaških državljanov, vpletenih v sporne nakupe NKBM prek hčerinske firme na Hrvaškem.

Mariborska banka naj bi namreč od leta 2006 do 2009 prek podjetja Multiconsult na Hrvaškem prevzemala manjša lokalna podjetja, ki so tik pred tem poceni pridobivala parcele. Multiconsult, pozneje preimenovan v KBM Projekt, ki je denar dobival od NKBM, pa je nato zanje plačeval velike zneske. Skupno je banka za te posle namenila okoli 60 milijonov evrov, oškodovana pa je bila menda za okoli 28 milijonov evrov.

Vnaprej dogovorjeni za preplačane posle

Ovadbo Kovačiča in 11 soosumljenih so na tožilstvo poslali preiskovalci NPU. Kriminalisti jih sumijo, da so bili z lastniki hrvaških mikrofirm vnaprej dogovorjeni za preplačane posle, denar pa da so si razdelili. Kot piše časnik, je pomemben del denarja menda šel na račune fizičnih oseb v Švici in Avstriji.

Tožilstvo je sicer aprila terjalo uvedbo preiskave proti peterici, sodišče jo je uvedlo proti četverici, kaj je s preostalimi (večinoma gre za hrvaške državljane, direktorje slamnatih podjetij), pa za zdaj ni znano.

Poskrbel, da je banka odobrila kredite

Nekdanjega prvega moža NKBM specializirano državno tožilstvo bremeni, da naj bi s svojim vplivom poskrbel, da je banka odobrila kredite družbi KBM Projekt v višini več kot 60 milijonov evrov. Kot predstavnik NKBM v nadzornem svetu omenjene družbe naj bi bil poskrbel, da je bilo realiziranih osem kreditnih poslov manjšim podjetjem, preostala trojica pa naj bi mu pri tem pomagala, dodaja Večer.

Po pisanju časnika je tožilstvo takoj, ko je mariborsko okrožno sodišče ugodilo uvedbi preiskave, od hrvaških pravosodnih organov zahtevalo ponovno zamrznitev premoženja, tam pa so to tudi storili. Več različnih zemljišč, nepremičnine, gotovina in denar na računih več hrvaških državljanov, vpletenih v posle, med drugim tudi nekdanjega direktorja Multiconsulta Tomislava Blagusa, je za zdaj zavarovano do oktobra, lahko pa čas tudi podaljšujejo.