Nemška proizvodnja nepričakovano manjša

Decembra lani so v industriji, gradbeništvu in preskrbi z energenti proizvedli tri odstotke manj kot novembra.

Objavljeno
07. februar 2017 13.01
GERMANY-SIEMENS/
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Wiesbaden − Obseg proizvodnje v nemških podjetjih se je konec leta 2016 nepričakovano močno zmanjšal. Decembra so v industriji, gradbeništvu in preskrbi z energenti največjega evropskega gospodarstva proizvedli tri odstotke manj kot novembra, so sporočili iz nemškega statističnega urada. To je največji padec proizvodnje po začetku leta 2009.

Analitiki so v zadnjem lanskem mesecu pričakovali povečanje obsega proizvodnje nemških podjetij za 0,3 odstotka, potem ko se je v novembru po danes popravljenih podatkih povečala za 0,5 odstotka, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

V industrijskih podjetjih se je obseg proizvodnje decembra zmanjšal za 3,4 odstotka. Še posebej se je zmanjšala proizvodnja proizvodov za investicije ter potrošnega blaga. Zunaj industrije se je obseg proizvodnje energentov zmanjšal za 0,9 odstotka, v gradbeništvu pa so naredili za 1,7 odstotka manj kot novembra.

Kljub temu pa so na nemškem gospodarskem ministrstvu optimistični. Obseg naročil v industriji in gradbeništvu in tudi kazalniki poslovne klime v teh panogah kažejo na oživitev rasti proizvodnje, so sporočili.

Največji padec proizvodnje v skoraj osmih letih po teh podatkih ni posledica slabega gospodarskega stanja, pač pa neugodno razporejenih delovnih dni v času božičnih praznikov. Decembra je bilo neobičajno malo dela prostih dni, ker so številni prazniki prišli na konec tedna, zato pa v številnih nemških podjetjih v zadnjih dneh leta 2016 niso delali in proizvodnja se je zmanjšala.

Za prihodnje mesece analitiki zaradi velikega obsega naročil napovedujejo občuten porast proizvodnje. Bo pa morda gospodarska rast Nemčije v zadnjem lanskem četrtletju zaradi nepričakovano šibkega obsega proizvodnje morda nižja, kot je napovedana.