Novi generalni direktor HSE je Blaž Košorok

Košorok je nekdanji direktor Termoelektrarne Toplarne Ljubljana (TE-TOL).

Objavljeno
24. avgust 2012 16.12
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana – Največji energetski sistem v državi, Holding Slovenske elektrarne, bo od 5. novembra štiri leta vodil Blaž Košorok, zdaj še direktor Termoelektrarne toplarne Ljubljana. Pravi, da se ne namerava ukvarjati s preteklostjo, to z drugimi besedami pomeni, da podpira poroštvo za TEŠ6.

Nadzorni svet HSE je Blaža Košoroka imenoval za novega generalnega direktorja družbe. Izbrali so ga na razpisu, ki je bil objavljen 30. junija in na katerega se je prijavilo 12 kandidatov. Le dve prijavi sta bili neveljavni.

Nadzornikom je v vsem tem času uspelo prikriti imena večine kandidatov. V Delu smo sicer razkrili glavna, ki so ju nadzorniki povabili na predstavitev, sedanjega generalnega direktorja HSE Matjaža Janežiča in Košoroka. Nadzorniki so kot primernejšega ocenili Blaža Košoroka, pravnika in člana SDS, čeprav zadnje, kot pravi prvi nadzornik Drago Dolinar, ni bilo pomembno.

Košorok se nadzornikom zahvaljuje za izkazano zaupanje, sedanjemu vodstvu HSE pa za dosedanje vodenje družbe. Pravi, da naloga vodenja HSE ne bo lahka, vendar bo polna izzivov, tako gospodarskih kot okoljskih. Dobra dva meseca, kolikor bo Košorok še direktor TE-TOL, bosta tudi zahtevna. TE-TOL bo namreč ponovil razpis za dobavitelja plinsko-parne enote, pri čemer najbrž ne bo šlo brez zapletov.

Nadzorniki so Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države in vladi (ta je skupščina HSE) predlagali tudi spremembo akta o ustanovitvi HSE, v kateri bi kot vodstvo družbe opredelili tričlansko upravo. Dolinar upa, da bo ta sprememba sprejeta do skupščine, ki naj bi bila v začetku septembra. Če bo, bodo nemudoma objavili nov razpis za izbiro še dveh članov uprave HSE. Košorok bi v tem primeru postal predsednik uprave.

Neuradno smo še izvedeli, da sedanji direktor Janežič ni zares pričakoval ponovnega imenovanja, zato niti ni zelo razočaran. Bolj so menda razočarani v nekaterih podjetjih v lasti HSE, ki so si za notranjega kandidata izbrali Mirana Žgajnerja, direktorja HSE Invest.