Oblačne rešitve bodo prevzele prvo mesto

Računalniški oblak zmaguje na račun ustvarjenih prihrankov in večje varnosti.

Objavljeno
10. februar 2017 19.08
Vinko Seliškar
Vinko Seliškar
V poslovnih okoljih se vse bolj uveljavlja uporaba programske opreme kot storitve iz oblaka. Začelo se je s preprostejšimi in bolj namenskimi aplikacijami, nadaljevalo z vse kompleksnejšimi rešitvami, zdaj pa v računalniškem oblaku gostujejo celo poslovno-informacijski sistemi. Takšne rešitve ponujajo tudi največji tuji in domači proizvajalci programske opreme, kot sta, na primer, SAP ter Datalab.

»V Datalabu smo v oblačno različico programa za vodenje poslovanja Pantheon X vgradili še zmogljivo poslovno analitiko, namenjeno računovodjem in vodstvu, ki omogoča izdelavo poslovnih poročil na klik, dnevna obveščanja o prejetih plačilih, terjatvah, dolgovih, evidenci porabljenega časa po posameznih strankah in tako dalje,« razlaga Simon Klemen, produktni vodja v podjetju Datalab Tehnologije.

Aplikacije iz oblaka tipično odlikujeta tudi odprtost in povezljivost. Tako jih je mogoče integrirati z drugimi poslovnimi rešitvami, kot so spletne trgovine, sistemi CRM, rešitve za beleženje delovnega časa, skladiščni sistemi, davčne blagajne ter druge spletne rešitve (različni portali) …

»V vse licence programa Pantheon X je vključen še dokumentno-arhivski sistem, ki je posebno primeren za tesno povezavo podjetja z računovodskim servisom ali notranjim računovodstvom. Omogoča tudi preprosto skeniranje dokumentov v oblak,« pravi Simon Klemen.

Vsaka nadgradnja se enkrat konča

Oblačne rešitve bodo prevzele prvo mesto. Eden izmed razlogov selitve iz klasičnih lokalno nameščenih programov v rešitve iz oblaka je tudi ugašanje podpore za starejšo programsko opremo. Sedanji zaledni sistemi in aplikacije bodo čez nekaj let v celoti delovali iz oblaka. Celo ponudniki poslovno-informacijskih sistemov ERP so v zadnjih letih pripravili oblačne različice, katerih rabo aktivno spodbujajo.

Opuščanje starih rešitev je sicer pričakovana strategija proizvajalcev programske opreme – delno jih v to sili tehnološki napredek, predvsem pa v prid oblaku govorijo poslovne priložnosti. Najemni model v oblaku jim zagotavlja stalne prihodke, saj elegantno odpravlja nelicenčno rabo programske opreme – kdor ne plača računa, pač nima več dostopa do aplikacije oziroma storitve.

Na strani oblaka je tudi izračun stroškov. Nadgrajevanje in vzdrževanje stare programske opreme sta v praksi draga, tvegana in prinašata majhno dodano vrednost, hkrati pa zahtevata veliko pozornosti ter časa oddelka IT in drugih oddelkov. Na kratko: nadgradnja samo odloži nujen rez v bližnjo prihodnost, saj ohrani večino obstoječih težav, ki so lahko opazne kot pomanjkanje funkcionalnosti, ročno vnašanje podatkov, vzdrževanje stare strojne in programske opreme …

Davčne blagajne kot jeziček na tehtnici

Ko ponudnik starejše rešitve ukine podporo zanjo, niso več na voljo popravki, ki bi uvajali davčne, regulatorne in druge spremembe in tudi krpali varnostne luknje. Uporaba starih rešitev je torej zelo nevarna. Lanska uvedba davčnih blagajn je močno pospešila uporabo programskih rešitev iz oblaka, posebno v podjetjih, ki so se odločila za uporabo mobilnih blagajn.

Blagajna kot mobilna aplikacija deluje na pametnih telefonih in tablicah ter omogoča sodobno, zanesljivo in do uporabnika prijazno blagajniško poslovanje vsem, ki izvajajo prodajo na terenu ali v trgovini ali pa se ukvarjajo s storitveno dejavnostjo z zelo mobilno komponento. Radi jo imajo tudi računovodje, saj njena tesna integracija s poslovno-informacijskim sistemom omogoča takojšnjo izmenjavo in knjiženje podatkov.