Obrtniki in podjetniki Cerarju: Tudi mi smo volivci!

Delodajalci svarijo vlado, naj pred volitvami brzda deljenje priboljškov interesnim skupinam na njihov račun.

Objavljeno
28. marec 2017 20.19
T.k. Miro Cerar predsednik vladr RS Ljubljana 9.2.2017 [cerar,vlada]
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović
Brdo pri Kranju - Gospodarske razmere v Sloveniji so skozi očala vlade bolj rožnate, kot jih vidijo obrtniki in delodajalci. Združenje delodajalcev obrtnikov in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) vlado opozarja, da jim namesto obljubljenega izboljšanja pogojev za poslovanje le nalaga vedno nova bremena.

»Podjetnik sem bil še pod Titom, ki smo ga preživeli. Kaj se je do danes spremenilo od takrat? Ne veliko, oblast nas vsako leto bolj stiska,« pravi Srečko Skubic, lastnik Gradbene hiše Skubic. Podjetnik iz ljubljanske Šiške zaposluje 20 ljudi, z njim smo se pogovarjali med današnjim posvetom delodajalcev obrti in podjetništva. Slovenija bi se pri varovanju podjetij pred socialnim in cenovnim dampingom morala zgledovati po Avstriji. Podjetnike vlada v primerjavi s sindikati premalo in preveč poredko sliši, pri deregulaciji poklicev in dejavnosti pa bi morali biti bolj previdni, da ne pride do prevelikega razvrednotenja strokovnega dela. To je le nekaj zadev, ki težijo Skubica in številne njegove kolege.

Strah pred volilnim letom


Generalni sekretar ZDOPS Igor Antauer opozarja, da dialog med oblastjo in gospodarstvom v zadnjem času ne poteka, kot bi moral. Lepe napovedi gospodarske rasti - Mednarodni denarni sklad je ravno danes svojo jesensko napoved 1,8-odstotne gospodarske rasti zvišal na tri odstotke - so sindikati po mnenju obrtnikov in podjetnikov lepo izkoristili v svoj prid z zahtevami po višjih plačah, njim pa nihče ni prisluhnil. »Položaj niti približno ni tako rožnat, kot bi to rada prikazala vlada,« trdi predsednik ZDOPS Drago Delalut. Vlada se rada pohvali, da je razbremenila dohodnine, vendar to čutijo tisti, ki dobijo 2500 ali več evrov bruto mesečne plače, takih pa med podjetniki in obrtniki ni prav veliko, opozarja predsednik Obrtne zbornice Slovenije Branko Meh. »Zadnje poteze vlade, deljenje bonbončkov nekaterim interesnim skupinam na račun podjetnikov, kažejo, da se moramo tudi mi povezati. Podjetnikov in obrtnikov nas je več kot sto tisoč, tudi mi smo volivci. Če k temu prištejemo še naše družine, smo lahko pomemben dejavnik na volitvah,« pravi Meh.

Zahteve podjetnikov


Obrtniki in podjetniki od vlade pričakujejo odločnejše delovanje na področju javnih naložb, ukrepe za sproščanje trga dela, uvedbo ustreznejšega sistema izobraževanja, ki bo mlade opremil z uporabnimi znanji, in podpore gospodarstvu na mednarodnih trgih. Od vlade pričakujejo tudi celovit pristop k zdravstveni in pokojninski reformi ter reformi trga dela in socialnih pravic.

Direktor vladnega Urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle je ob predstavitvi obetavne slike slovenskega gospodarstva za letos ponovil, da je prav zdaj pravi čas za razmislek o ukrepih, ki bi omogočili, da se bodo pozitivni trendi nadaljevali tudi v prihodnje.

»Predlog spremembe zakona, ki bo inšpektorju omogočila, da podjetju vzame vsa sredstva ob zamudi pri izplačilu plač, je zame samo nov val nacionalizacije,« je o predlagani spremembi delovne zakonodaje povedal Skubic. Podobno so ta ukrep razumeli tudi v OZS. Meh je tak ukrep označil za »napad na slovensko gospodarstvo«, ki ga OZS in druge organizacije ne bodo dopustile.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar pa je opozoril, da je možnost odvzema vseh sredstev skrajna možnost, ki bo na voljo inšpektorjem. Ob tem je spomnil na primer izkoriščanja lesarskih delavcev v Loškem Potoku; s takimi zakonodajnimi orodji želijo preprečiti, da bi se takšni dogodki še ponavljali. Skubic odgovarja: »Država nas obrtnike in podjetnike obravnava, kot bi vsi bili goljufi in izkoriščevalci, pa nismo. Večini obrtnikov so delavci kot člani družine in jih ne želimo izgubiti, ker se zavedamo, kako težko je dobiti dobrega delavca.«