Obrtniki kritični do ureditve popoldanskega podjetništva

»Popoldanci« so nelojalna konkurenca, ki bi morala plačevati prispevke in davke.

Objavljeno
29. avgust 2017 18.57
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana - Državni sekretar Tilen Božič je na seji upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) predstavil predlagane davčne spremembe. Kot je pojasnil, bo nov sistem obdavčitve normiranih dohodkov upošteval ekonomsko moč zavezanca, kar bo prispevalo k pravičnosti sistema. V OZS so kritični predvsem do ureditve popoldanskega podjetništva.

Po predlogu finančnega ministrstva bi višino normiranih odhodkov znižali s sedanjih 80 odstotkov na 60 odstotkov, davek pa bi se izračunaval glede na zavezančevo uvrstitev v dohodninski razred.

Kot je danes ob robu seje navedel Božič, pa bi posamezniki imeli možnost uporabe različnih olajšav, od splošne do olajšave za vzdrževane družinske člane. Če bi se torej za nekatere obdavčitev povečala, pa bi bila večina zavezancev, zlasti pa tisti, ki imajo dohodek prvenstveno iz naslova dejavnosti, ugodneje obdavčena.

»Na ta način bi se tudi upoštevala ekonomska moč zavezanca, kar ocenjujemo, da bi prispevalo k pravičnosti tega sistema,« je poudaril državni sekretar na finančnem ministrstvu.

V to ne bi bili zajeti t. i. popoldanski samostojni podjetniki, »ravno zato, ker ocenjujemo, da je treba upoštevati ekonomsko moč«. Sicer pa glede na to, da gre za dejavnosti, ki so se običajno opravljale prek avtorskih in podjemnih pogodb, tudi po novem ne bo šlo za znatno povečanje davčne obremenitve, je prepričan Božič.

Kot je še ocenil, bodo s spremembami sistema v globalu pobrali celo nekoliko manj davkov, a dodal, da njihov cilj ni pobrati čim več davkov: »Gre za to, da naredimo sistem bolj učinkovit.«

Popoldanci nelojalna konkurenca

Prvi mož OZS Branko Meh je srž kritik namenil popoldanskemu podjetništvu, ki po njegovem predstavlja nelojalno konkurenco. Tudi »popoldanci« bi namreč morali plačevati prispevke in davke, je dejal in opozoril, da nekateri pač izkoriščajo sistem.

Branko Meh Foto: Jože Suhadolnik/Delo

»Na drugi strani imamo upokojene obrtnike, ki so pripravljeni plačevati polne prispevke in davke, in jim ta država onemogoča, da obdržijo zasluženo pokojnino,« je dodal Meh. V zbornici so zato predlagali, da bi upokojenci pač odprli popoldansko dejavnost ter plačevali prispevke in davke, hkrati pa obdržali celotno obdržijo pokojnino.

Džavni sekretar je ocenil, da je rešitev, kakršna velja sedaj, primerna, a hkrati izrazil pripravljenost preučiti nove predloge OZS: »Če bomo ugotovili, da je način, kot ga predlagajo, boljši od obstoječega, ne vidim ovir, da se ne bi tudi takšna stvar uredila.«

Božič je sicer na novinarsko vprašanje priznal, da »so nekateri sistem nekoliko izkoristili« ter da so posamezniki prek »popoldancev« imeli tudi za več sto tisoč evrov dohodka.