Od posebnih prikolic do hibridne televizije

Najinovacije pokrivajo področja od farmacije prek elektroindustrije in materialov do tehnoloških postopkov.

Objavljeno
15. julij 2015 14.33
brglez salon karavaninga
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana − Gospodarska zbornica Slovenije je objavila seznam 38 inovacij iz 12 regij, ki se bodo potegovale za zlata priznanja za najboljše inovacije v državi.

Letošnje inovacije pokrivajo najrazličnejša področja, od farmacije prek elektroindustrije in materialov do tehnoloških postopkov. Med njimi je tudi Adria Mobil z edinstvenim tržnim pristopom ter oblikovno in tehnološko rešitvijo Altea4four. Uporabnik si namreč lahko s pomočjo orodja Configurator ustvari lastno prikolico v 29 različnih barvnih kombinacijah zunanjosti.

Airlabsova inovacija lahko naredi konec neracionalnemu zapravljanju za škodljive kemikalije in bistveno zmanjša porabo časa za pregled stanja kmetijskih ter gozdnih površin. Kemijski inštitut je razvil cenovno dostopni katalizator za pretvorbo metana in ogljikovega dioksida v sintezni plin, ki je uporaben predvsem kot surovina za proizvodnjo biogoriv in drugih kemikalij z visoko dodano vrednostjo.

Tehnološka in energetsko prenovljena peč s področja steklarstva (Steklarna Hrastnik) znižuje porabo energije za taljenje, racionalizira porabo mestne vode ter znižuje emisije NOx. Platforma Castoola pa vzpostavlja novo obdobje hibridne televizije − Hybrid Broadcast Broadband TV, kjer linearnemu programu na TV dodajamo interaktivne vsebine. Podjetje Container je razvilo inteligentno avtonomno enoto za krmiljenje in nadzor delovanja off-shore naftnega prečrpališča.

Še priložnosti za napredek

GZS je letos prejela več kot 170 prijav podjetij, pri čemer je sodelovalo več kot 800 inovatorjev, kar dokazuje, da je slovensko gospodarstvo inovativno. Slovenija po podatkih statističnega urada v inovacije vlaga 2,59 odstotka BDP, imamo kar 46,5 inovacijsko aktivnih podjetij, pa vendar mednarodne študije (Innovation Union Scoreboard, Global Competitiveness Report) ugotavljajo, da imamo še priložnosti za napredek na področju inovacijske kulture.

Na GZS se zavedajo pomena inovacij, inovatorjev, inovacijske kulture in inovativnih podjetij za konkurenčnost posameznega podjetja in gospodarstva kot celote ter ponovni zagon gospodarstva in vnovično gospodarsko rast. Zato so razvili tudi blagovno znamko Inovativna Slovenija, s katero pokrivajo celoten proces podpore inovativnosti, od ideje in razvoja prek zaščite intelektualne lastnine, povezovanja s partnerji, umestitve inovacije na mednarodni trg do promocije inovacij. V tem okviru že 19 let podeljujejo priznanja za najboljše inovacije tako na regionalni kot na nacionalni ravni. Najbolj inovativne bodo razglasili sredi septembra.