Odbor DZ za revizijo pri prodaji Heliosa in Mercatorja

Odbor DZ je sklenil računskemu sodišču pri prodaji Heliosa in Mercatorja predlagati revizijo ravnanja prodajalcev v lasti države.

Objavljeno
24. junij 2014 13.22
Posodobljeno
24. junij 2014 15.44
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana − Parlamentarni odbor za delo je danes ob obravnavi socialnih in drugih družbenih posledic privatizacije sklenil računskemu sodišču v primeru Helios predlagati revizijo pravilnosti in smotrnosti ravnanja prodajalcev v posredni in neposredni državni lasti, v primeru Mercatorja pa revizijo poslovanja NLB in NKBM, poroča STA.

Odbor poleg tega vladi predlaga, naj naredi vse za zaščito delovnih mest v Mercatorju in Pivovarni Laško ter preuči primere zaščite strateško pomembnih podjetij v drugih državah. Odbor je podprl tudi preučitev možnosti oblikovanja hibridne kooperative.

Odbor je pozval vlado, naj se opredeli do socialnih in drugih družbenih problemov kot posledice privatizacije, hkrati pa ji predlagal, da pri pripravi strategije upravljanja kapitalskih naložb upošteva tudi učinke na zaposlenost v družbah, določenih za prodajo.

Sejo odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide so zahtevali poslanci SD. Kot je poudaril Janko Veber, predvsem zaradi dosedanjih izkušenj procesa privatizacije, kjer smo priča propadu slovenskih podjetij, ker njihovi kupci nimajo denarja.

Pri tem je posebej omenil izčrpavanje Heliosa, za katero je odgovoren njegov avstrijski lastnik Ring International, nepreglednemu dogajanju pa da smo priča tudi pri prodaji Mercatorja. Največji slovenski trgovec daje delo približno 11.000 zaposlenim, nanj pa je v celotni živilskopredelovalni industriji vezanih 100.000 delovnih mest, je pomembnost odločitve o (ne)prodaji orisal poslanec.

»Država iz gospodarstva ne bi smela izstopati pod vsemi pogoji«

Prodaja Mercatorja bi lahko vodila v izgubo delovnih mest, na udaru bosta po Vebrovi oceni državni banki NLB in NKBM, kar je še posebej skrb vzbujajoče, saj ju je država konec lanskega leta dokapitalizirala.

Odhajajoči gospodarski minister Metod Dragonja, ki je v primeru Heliosa napovedal vložitev kazenskih ovadb proti nadzornikom in sedanji upravi družbe, je ocenil, da je primerjava Heliosa z Mercatorjem »povsem umestna«. Čeprav gre pri prodaji Mercatorja za pretežno zasebno transakcijo, so v prodajo vpete državne banke, ki v procesu sodelujejo. Minister podpira privatizacijo, vendar pa država iz gospodarstva ne bi smela izstopati pod vsakimi pogoji.

»Če cena ni prava, potem težko sprejmeš tako ponudbo. Če je samo en ponudnik, so pravila še strožja. Če je takšno eksotično financiranje kot pri Heliosu in Mercatorju, potem lahko z mirnim srcem rečem ne, ker so sicer ti procesi uničujoči za podjetja,« je dejal Dragonja.

Mercator kupcu, ki ima denar

Kmetijski minister Dejan Židan je poudaril, da slovenska podjetja potrebujejo stabilno lastništvo. »Danes se ne pogovarjamo o tem, ali je boljše lastništvo zasebno ali državno, ali slovensko ali tuje,« je dejal in poudaril, da se danes »pogovarjamo o konkretnem vprašanju, in to je, ali je nekdo, ki nima svojega denarja in si ga izposodi pod neugodnimi pogoji, sposoben kupec« za nekoga, ki vpliva na 100.000 delovnih mest.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je opozorila na pomen ohranjanja delovnih mest v državi glede na razmere, v katerih smo. Mercator je konec lanskega leta v Sloveniji zaposloval 11.521 delavcev, ob upoštevanju ekonomsko odvisnih podjetij pa skoraj 100.000. V celotni predelovalni dejavnosti je medtem zaposlenih 170.000 ljudi, kar kaže na to, kako je Mercator pomemben z vidika delovnih mest, je dejala.

V NSi se, kot je dejal Jožef Horvat, zavzemajo za prodajo Mercatorja, saj ta ob eni milijardi evrov dolga ne more preživeti, vendar pa so za »kupca, kupca z veliko začetnico, ki ima denar«.

Poslanka SDS Romana Tomc je menila, da Mercator potrebuje prave lastnike, vprašanje pa da je, ali potencialni kupec to je. Pri tem je opozorila, da se politika ne sme vmešavati v korporativno vodenje podjetij, Mercator pa da ima svoje lastnike, ki ga prodajajo vsak iz svojih razlogov.

Prodaja Heliosa je bila generalka, prodaja Mercatorja pa bo repriza z veliko bolj daljnosežnimi razsežnostmi, je ocenila predsednica odbora Andreja Črnak Meglič (SD) in pri tem zavrnila očitek Tomčeve, da gre pri razpravi o prodaji Mercatorja za politizacijo.

Da bi prodaja Mercatorja Agrokorju pomenila velik udar, je ocenila poslanka PS Tina Komel in dodala, da bi moral Mercator postati zadruga. V PS so proti razprodaji državnega premoženja, sam prenos lastništva ni garancija za uspešno poslovanje družb, je še dodala.

Branko Kurnjek pa je poudaril, da v DL podpirajo privatizacijo, ne pa razprodaje – podpirajo privatizacijo v smislu, da je ta transparentna in da se proda kupcu, ki bo podjetja upravljal drugače, kot jih je upravljala država.