Opozicija želi pojasnila o prodajah

Komisija za nadzor javnih financ bo danes razpravljala o prodaji Palome, Adrie Airways, prenosu terjatev do Save in pripojitvi bank.

Objavljeno
03. februar 2016 22.21
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Potem ko so mali delničarji Palome vložili izpodbojno tožbo na sklep skupščine delničarjev o izbiri dokapitalizatorja družbe, bo o dokapitalizaciji in prodaji Palome danes razpravljala še parlamentarna komisija za nadzor javnih financ.

Poslanci naj bi razpravljali o tem, ali so bili postopki glede Palome vodeni transparentno in konkurenčno ter ali so zasledovali cilj doseganja najvišje vrednosti za delničarje, med katerimi je tudi država.

Kot je znano, so delničarji, med katerimi je največji Slovenski državni holding, za dokapitalizitorja izbrali poljski Abris Capital, ki je za dokapitalizacijo in odkup delnic ponujal manj kot slovaški Eco Invest, ki pa se je s svojo ponudbo in podporo malih delničarjev pojavil v zadnjem hipu.

Mali delničarji so na odločitev skupščine že vložili izpodbojno tožbo, ki pa je v Palomi še ne morejo komentirati, saj z njo še niso seznanjeni.

Tudi o Factor banki, Adriji in Savi

Poslanci bodo na zahtevo opozicije razpravljali še o drugi lastniških spremembah v državnih družbah. Tako naj bi se ukvarjali s poenostavljeno pripojitvijo Factor banke in Probanke k Družbi za upravljanje terjatev bank, ki naj bi se po sklepu vlade odvila v prihodnjih dveh tednih.

Omenjena parlamentarna komisija, ki jo vodi Andrej Šircelj (SDS), se bo ukvarjala tudi s privatizacijo Adrie Airways.

Opozicijski poslanci pričakujejo pojasnilo, zakaj bo država z nekaj več kot tremi milijoni evrov najprej dokapitalizirala Adrio, nato pa jo za pičlih 100.000 evrov prodala nemškemu zasebnemu skladu, ki bo v dokapitalizaciji sicer sodelovala z dobrim milijonom evrov.

Naknadno so na zahtevo poslanke Alenke Bratušek na dnevni red uvrstili še nedavno odločitev vlade, da se iz slabe banke na SDH in Kapitalsko družbo odplačno prenese za dobrih sto milijonov evrov terjatev do holdinga Sava po prenosni vrednosti, ki naj bi znašala okoli 40 milijonov evrov.