Peko: dokapitalizacija ali stečaj

Dopolnjen načrt prestrukturiranja predvideva dokapitalizacijo v višini 4,4 milijona evrov.

Objavljeno
12. januar 2016 18.44
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Tržič – Do konca januarja bo znana odločitev, ali bo Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja z državnim, 94-odstotnim deležem v Peku, privolil v dokapitalizacijo tržiške družbe, so za Delo pojasnili v SDH.

Peko, ki ga od 12. oktobra lani vodi Matjaž Delopst, je prejšnji mesec lastnikom poslal dopolnjen načrt prestrukturiranja in jih pozval k dokapitalizaciji v višini 4,4 milijona evrov. Toda vse doslej SDH ni podal odgovora.

Predsednik nadzornega sveta Peka Andrej Šušteršič je pojasnil, da so nadzorniki na seji lanskega 21. decembra nov načrt poslovnega in finančnega prestrukturiranja ocenili kot primeren za pripravo poslovnega načrta, saj je realen in predvideva, da bi Peko v letu 2019 posloval pozitivno. Več pa ni želel razkriti.

V javnosti so zaokrožile neuradne informacije, da načrt predvideva selitev dela proizvodnje v tujino in s tem odpuščanje do 70 zaposlenih.

Nihče od pristojnih tega ne želi ne potrditi ne zanikati, jasno pa je, da se vsak dan, ko se odlaša z odločitvijo, le podaljšuje agonija podjetja Peko, ki naj bi letos praznovalo 113 let obstoja.

Dokapitalizacija bi zagotovo pomenila ureditev razmer do dobaviteljev, Finančne uprave RS in zaposlenih. Predsednik uprave Delopst je pred enim mesecem sicer izjavil, da če ne bo dokapitalizacije, ki pomeni tudi zagotovitev avansov za nujno potrebni material v proizvodnji, je stečajni postopek neizogiben.

V novembru in decembru 2015 je proizvodnja večinoma stala, delavci so bili na čakanju. Peko, ki so mu banke do konca lanskega leta podaljšale moratorij za odplačevanje posojil, je bil sicer prvih osem mesecev solventen. Nujna likvidnostna sredstva so v Peku zbirali s čiščenjem zalog in tudi prodajo nepremičnin. Zdaj naj bi ostale samo še nepremičnine, ki so pod hipotekami.