Pivovar Sabeco se privatizira

Presečišče: Vietnam se na področju pijač odpira v svet, prodaja pivovarno.
Objavljeno
01. december 2017 17.50
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Največja vietnamska pivovarna, ki velja za obetavno naložbo na vietnamskem pivovarniškem trgu, namerava prodati skoraj 50-odstotni lastniški delež primernemu tujemu vlagatelju. Za nakup se je že zanimalo več pomembnih tujih vlagateljev.

Vietnamska pivovarna Sabeco (Saigon Beer, Alcohol and Beverage Corporation) s sedežem v največjem vietnamskem mestu Hošiminhu, nekdanjem Sajgonu, je največja pivovarna v Vietnamu in je v skoraj 90-odstotni državni lasti oziroma jo upravlja vietnamsko ministrstvo za trgovino in industrijo. Sabeco prevladuje na vietnamskem pivovarniškem trgu, njegova največja tekmeca sta nizozemski Heineken in domači Habeco, ki je prav tako v državni lasti. Sabeco je lani ustvaril 1,35 milijarde dolarjev prihodkov, kar je skoraj 13 odstotkov več kakor leto pred tem, imel je 205 milijonov dolarjev dobička oziroma 33 odstotkov več kakor leta 2015.

Lani je Sabeco prodal 1,58 milijona litrov pijač, največ na vietnamskem trgu, del svojih pijač je izvozil, saj redno izvaža svoje pijače v 28 držav na vseh celinah. V pivovarni pravijo, da nameravajo na trgu kmalu ponuditi nove izdelke in z njimi ohraniti 40- do 42-odstotni tržni delež v Vietnamu tudi v prihodnjih dveh ali treh letih. Poleg tega bi se radi še odločneje uveljavili na tujih trgih, zato so končno pripravljeni ponuditi svoje premoženje tujim vlagateljem.

Vietnamska vlada je namreč pred kratkim dala vedeti, da namerava prodati del svojega premoženja v Sabecu, ki zaradi svojega uspešnega poslovanja velja za obetavno naložbo. Tudi najnovejši podatki o porabi piva v Vietnamu koristijo Sabecu, saj se bo po nekaterih raziskavah poraba piva na prebivalca v Vietnamu predvidoma zvišala s sedanjih 40,6 litra na 47,8 litra leta 2021, zato bo Vietnam postal največji porabnik piva na prebivalca med azijskimi državami. Vlada bo kmalu predstavila podrobnosti iz prodajnega načrta, s katerim bo določila, kdaj in za koliko bo prodala svoj lastniški delež v pivovarni, za katero se je že zanimalo več velikih tujih strateških vlagateljev. Za zdaj se ve samo to, da bi vietnamska vlada rada sklenila prodajni posel že decembra letos in da je pripravljena prodati nekoliko manj kakor 50-odstotni delež v pivovarni. Med pomembnimi strateškimi vlagatelji, ki se najresneje zanimajo za nakup lastniškega deleža v Sabecu, sta tudi največji japonski pivovarni, Asahi in Kirin, ki čakata na podrobnosti iz prodajnega načrta vietnamske vlade, da bi pripravili ustrezno ponudbo.