ICONOMI po zagonski kapital v kriptosvet

Globalna platforma za upravljanje skladov želi pridobiti več kot milijon evrov z novo obliko množičnega zbiranja kapitala ICO

Objavljeno
25. avgust 2016 11.48
reu-MARKETS-FOREX/
M. F. K.
M. F. K.
Ljubljana - Prva globalna platforma za upravljanje skladov v decentralizirani ekonomiji - ICONOMI - namerava pridobiti več kot milijon evrov zagonskega kapitala z novo obliko množičnega (crowdsourced) zbiranja kapitala ICO (Initial Coin Offering). To pomeni, da bodo danes začeli zbirati denar investitorjev, ki bodo v zameno za vložek pridobili delež podjetja.

Z zagonskim kapitalom želijo financirati razvoj tehnične in finančne infrastrukture ter platformo za upravljanje skladov. Po njihovem mnenju bi glede na to, da so letos startupi s tovrstnim načinom zbiranja kapitala doslej zbrali že 250 milijonov evrov kapitala in da gre za investicijo v disruptivni projekt, lahko zbrali še veliko več. Finančno gledano bo to tako največji slovenski množično financirani projekt.

Decentralizirana ekonomija, ki temelji na tehnologiji blockchain, je v porastu. Število kriptovalut narašča z izjemno hitrostjo, prav tako narašča število uspešnih podjetij, ki delnice izdajajo v obliki kovancev (APP Tokens). Do konca leta se pričakuje vsaj sto takšnih novonastalih podjetij, leta 2017 pa se bo število podjetij, ki tekmujejo z že uveljavljenimi spletnimi platformami, projekti in poslovnimi modeli, dvignilo že do številke 1000, napovedujejo v podjetju.

Želijo med pomembne igralce na svetovnem investicijskem trgu

V veliko primerih gre za priložnosti investiranja v perspektivna podjetja v zgodnjih fazah, ko so donosi najvišji, so pa postopki za investiranje dokaj zapleteni in so tako te priložnosti v resnici dostopne le redkim tehnično podkovanim poznavalcem. ICONOMI, slovensko podjetje v začetni fazi delovanja, želi, kot poudarjajo, v prihodnje to spremeniti in s postavitvijo nove platforme tako postati pomemben igralec na svetovnem investicijskem trgu.

Tim Mitja Žagar je pojasnil: »ICONOMI smo ustanovili na podlagi potreb investitorjev, ki želijo višje donose, kot jih lahko dosegajo v 'stari ekonomiji', a nimajo potrebnega znanja in časa, da bi spremljali vse novosti v svetu kriptovalut. Vlagateljem bomo s postavitvijo platforme in skladov, ki bodo delovali preko nje, omogočili popolno preglednost, varnost, 24-urno dostopnost sredstev in jim olajšali vstop v investicijski svet, hkrati pa bomo z razpršenostjo naložb vlagatelje zaščitili pred visoko volatilnostjo, ki vlada v svetu kriptovalut.«

ICONOMI je prva platforma za upravljanje skladov decentralizirane ekonomije, ki bo v prihodnjih mesecih - po uspešno izvedenem ICO - postavila nove koncepte decentraliziranih skladov, kakršne poznamo že v t. i. stari ekonomiji. Platforma bo omogočila neke vrste uberizacijo investicijskih kriptoskladov.

Soustanovitelja podjetja Jani Valjavec in Tim Mitja Žagar imata veliko izkušenj iz startup sveta, poudarjata pa, da je ICO popolnoma nov in izjemno privlačen način pridobivanja kapitala. "Klasični načini startup zbiranja namreč vzamejo veliko energije, zato se podjetniki ne morejo dovolj posvetiti samim idejam. Naša ideja je močna, disruptivna, zato smo izbrali obliko, ki nam omogoča najhitrejši način za pridobitev kapitala in takojšnjo usmeritev v realizacijo projekta. Sodoben svet je hiter, decentralizirana ekonomija pa še veliko hitrejša. Če nam uspe, o čemer ne dvomimo, bo to vzorčni primer za druge ambiciozne projekte v Sloveniji."