Po letu premirja znova vzpon prevzemov

Prevzemi farmacevtov naj bi se letos tako po številu kot tudi po vrednosti spet približali rekordnemu letu 2015.
Objavljeno
11. januar 2018 12.36
Karel Lipnik
Karel Lipnik
Ljubljana – Davčna reforma v ZDA je večinoma pod streho oziroma so jasni ključni ukrepi, tako da farmacevti dokaj dobro vedo, kaj jih čaka pri poslovanju v ZDA. Ta je tudi na farmacevtskem področju meka vseh večjih proizvajalcev.

Lanski prevzemni počitek pa tudi pomeni, da imajo farmacevti nakopičenih veliko finančnih sredstev, ki jih bodo po pričakovanjih poznavalcev letos poskušali porabiti v boju za tržne deleže, patente in nova področja farmacije. Po oceni analitikov bo letos prevzemna aktivnost zelo podobna rekordnemu letu 2015, ko je novega lastnika našlo 166 farmacevtskih podjetij.

Kakšna je borzna vrednost za botoks

Poudarek pa bo, kot kaže, predvsem na podjetjih, ki razvijajo biološka zdravila. Skoraj polovica zanimivejših prevzemov, ki se obetajo med farmacevti, bo prav na tem področju. Tudi sicer se med farmacevti razvnema boj predvsem za dobičkonosne patente. Med večjimi letošnjimi možnimi tarčami naj bi bil ameriška multinacionalka Allergan (s sedežem na Irskem), ki je najbolj poznana po botoksu. Med vlagatelji je Allergan znan po številnih prevzemih in prodajah družb. O prevzemu oziroma združitvi se je že večkrat govorilo. Gleda na aktivnosti družbe pa je skoraj gotovo, da če ne bo našla novega večinskega lastnika, bo skoraj gotovo odprodala del svoje dejavnosti in ga zamenjala z drugo. Tržna kapitalizacija družbe sicer znaša dobrih 48 milijard evrov.

Teva in Trump lani »ustavila« prevzeme

Vlagatelji so še na začetku preteklega leta pričakovali kopico povezav med farmacevti, kjer se bije vojna za patente in tržne deleže, a po zlomu Teve se je zanos močno umiril. Vlagatelji in finančne institucije pa so postali precej bolj previdni pri financiranju tovrstnih prevzemov.

Na umiritev prevzemov med farmacevti sta vplivali tudi priprava davčne reforme v ZDA in namera ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da se loti transfernih cen in drugih mehanizmov, s katerimi podjetja s sedežem v ZDA prenašajo dobičke zunaj države.

Lani vsega sto nakupov

Lanske prevzeme v vrednosti nad milijardo evrov lahko preštejemo na prste. Največja sta bila nakup švicarskega biotehnološkega podjetja Actelion, za katerega je Johnson & Johnson plačal 25 milijard evrov, in Gileadov prevzem Kite Pharme za 10 milijard evrov. V Evropi velja med pomembnejšimi transakcijami omeniti še Stado, za katero sta sklada Bain Capital in Cinven plačala 3,7 milijarde evrov (oba sklada sta se pred leti neuspešno potegovala za Telekom Slovenije). Prav Stado so analitiki pogosto omenjali, ko so ocenjevali uspešnost poslovanja Krke. Vsega skupaj so analitiki našteli sto prevzemov farmacevtskih podjetij, kar je najmanj v zadnjih treh letih. Podatek pa vsebuje tudi prevzeme, ki so jih izvedli skladi zasebnega ali tveganega kapitala. Tudi teh je bilo namreč kar nekaj.