Pod žarometom: Aleš Mižigoj

Prejemnik nagrade Združenja Manager za življenjsko delo je pri skoraj 89 letih še poln energije in delovnega elana.

Objavljeno
26. januar 2017 21.40
Aleš Mižigoj (Manager leta)
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič
Prejemnik nagrade Združenja Manager za življenjsko delo Aleš Mižigoj je pri skoraj 89 letih še poln energije in delovnega elana, tako da na upokojitev, formalno in siceršnjo, niti ne pomisli. Vsak dan prihaja v službo v svojo pisarno v Medexu, kjer je svetovalec in še vedno desna roka hčerki Aleši Kandus, direktorici podjetja.

V Medexu je od leta 1961, torej polnih 55 let delovne dobe. V družbi, ki jo je leta 1954 ustanovila slovenska Zadružna zveza, je sprva opravljal delo komercialnega direktorja, dokler ni postal odgovoren za vse. Da je z dušo in srcem pri stvari, je potrjeval tudi v letih lastniških sprememb. Ko je družbena lastnina prehajala v zasebne roke in so po notranjem lastninjenju postali solastniki vsi zaposleni, je, ko so ti prodajali svoje deleže, odkupoval in povečeval lastništvo. Želja in cilj sta bila ohraniti podjetje in poskrbeti za njegovo dobro kondicijo. V »treningih« za krepitev moči in zasidranosti podjetja, ki že v svojem imenu pove, da je njegova ključna dejavnost prodaja medu in z njim povezanih čebeljih proizvodov, se je v zanj najtrših časih po razpadu Jugoslavije, ko so izgubili glavnino trga in so klasični proizvodnji dodali še proizvodnjo piškotov in napolitank, ostajajo v spominu tudi nekatere dodatne, za prehransko panogo netipične dejavnosti, prek katerih si je Mižigojeva ekipa utirala pot na širši trg. V krajšem obdobju, denimo, tudi z licenčno prodajo igrač znanega proizvajalca.

Medex je danes med vodilnimi evropskimi proizvajalci prehranskih dopolnil na osnovi čebeljih in drugih naravnih pridelkov. Pohvalijo se z odličnostjo poslovnih procesov, izpopolnjevanjem obstoječih in razvojem novih izdelkov, namenjenih ohranjanju zdravja in dobrega počutja uporabnikov ob upoštevanju sodobnih svetovnih smernic. Zaupanje v to, kar delajo, je Aleš Mižigoj najbolj nazorno preizkusil na lastni koži, ko je pred več kot dvema desetletjema premagal raka – še vedno vsakodnevno, vsako jutro uživa čebelji matični mleček.

Je izjemno pozitivna, dobrovoljna oseba, ki preprosto ne more mirovati. Zato tudi ni in nikoli ne bo upokojenec, ampak bo po svojem urniku delal v korist podjetja, dokler se bo dalo. Njega to preprosto drži pokonci. In nič posebnega zanj ni, da se pri teh letih dodatno jezikovno izobražuje za sporazumevanje v ruščini, denimo.