Podjetniki stkali vezi z ruskimi ministri

Gospodarstveniki so po obisku Vladimirja Putina zadovoljni, saj so postavili temelje konkretnim poslom.

Objavljeno
01. avgust 2016 17.56
Željo Puljić - direktor Iskratela 04.februarja 2016 [Iskratel,Željo Puljić,direktorji]
Nejc Gole
Nejc Gole

Ljubljana – Čeprav je bil obisk Vladimirja Putina pietetni – kot ga je poimenovala slovenska stran – so slovenski podjetniki prihod ruskega predsednika z ministri in ruskimi poslovneži v Sloveniji izkoristili za krepitev sodelovanja z Rusko federacijo. Številni so z Vršiča in iz Kranjske Gore odšli zelo zadovoljni.

Če je bil obisk Vladimirja Putina za politiko pietetni dogodek, je bil za gospodarstvo poslovna priložnost, ki smo jo slovenska podjetja znala izkoristiti, je poudaril Dušan Olaj, lastnik Duola.

Putin je bil v Sloveniji sicer res le nekaj ur, a številni ruski podjetniki so v Slovenijo prišli že teden dni pred njim in tu ostajajo še ta teden. »To je bil prvorazredni gospodarski dogodek, zaradi katerega je zrasel poslovni rating Slovenije v Rusiji,« je dejal Olaj. V Duolu so ga izkoristili za krepitev poslovnega sodelovanja, navezovanje stikov, izmenjavo vizitk, dogovorov za obisk v Moskvi. Iz tega se lahko rodijo tudi konkretni posli.

Slovenijo so skupaj z ruskim predsednikom obiskali ministri, pristojni za telekomunikacije, energetiko, promet in gospodarstvo. Ruska stran je v nasprotju s slovensko – ta je poudarjala, da gre za pietetni dogodek – pred obiskom poudarila, da gre za delovni obisk, na katerem bodo govorili tudi o gospodarstvu, denimo o energetiki in telekomunikacijah. Z ruskimi ministri so se srečali tudi slovenski gospodarstveniki, na primer glavni direktor Iskratela Željko Puljić in Robert Golob, predsednik uprave Gen-I.

Čez dva tedna že na sestanek k ministru

Željko Puljić
se je pogovarjal z ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovom, s katerim se je dogovoril za sestanek čez dva tedna v ruski prestolnici. Po Puljićevih besedah ministra zanimajo projekti, ki jih ima Iskratel z največjim ruskim operaterjem Rostelekomom, in modernizacija širokopasovnega omrežja v Rusiji. »Večja ruska mesta so čezmerno opremljena s komunikacijami, Rusi pa želijo razširiti širokopasovni dostop še na težje dostopna, ruralna področja. Mi dobavljamo tehnologijo, zdaj pa se dogovarjamo o večjih količinah dobave in rešitev za Rostelekom.«

Pogovarjali se bodo tudi o mešani rusko-slovenski medvladni komisiji, ki ji predsedujeta slovenski zunanji minister Karl Erjavec in ruski minister Nikolaj Nikiforov in bo novembra zasedala v Moskvi. Ta deluje na podlagi podpisanih sporazumov in spremlja dogajanje s slovensko-ruskimi projekti na različnih področjih, denimo v telekomunikacijah, energetiki, transportu, kmetijstvu.

Jeseni naj bi Rusijo obiskala tudi močna slovenska gospodarstva delegacija pod vodstvom Boruta Pahorja. V njegovem uradu podrobnosti obiska Moskve še ne razkrivajo.

»Takšna gospodarska delegacija bi samo še povečala možnosti slovenskemu gospodarstvu za pozicioniranje na ruskem trgu,« je poudaril Puljić. Ta je izrazil prepričanje, da tako Putinov obisk kot gospodarska delegacija v Moskvi povečujeta možnosti Iskratela, da pridobijo še večje projekte. Putinov obisk bo omogočil, da se bomo pogovarjali o večjih projektih, in daje dodatno spodbudo, da bodo veliki sistemi, kot sta Rostelekom in Transneft, ter državne službe videli, da se med državama ponovno vzpostavlja zaupanje na najvišji ravni. Pričakujemo, da se bodo septembra pogovori intenzivirali.

V Iskratelu vidijo priložnost, da se vključijo v večje infrastrukturne projekte na ruskih železnicah in telekomunikacijah, in to ne samo kot dobavitelj opreme, ampak tudi kot sistemski integrator na infrastrukturnih projektih.

Škrabec: Večji ugled in konkretni posli

Tudi prvi človek Rika Janez Škrabec je ocenil, da daje vzdušje, ki je nastalo ob Putinovem obisku, potreben pospešek njihovim aktivnostim, tako da lahko pričakujejo konkretne poslovne uresničitve.

»Obisk ruskega predsednika Putina je za slovensko-ruske gospodarske odnose in njihove nadaljnje perspektive zelo pomemben,« je še dejal Škrabec, ki je tudi predsednik Slovensko-ruskega poslovnega sveta: »Rusija je sedma najpomembnejša trgovinska partnerica Sloveniji na izvozni strani, trg z veliko potenciali. Sobotni obisk njenega prvega moža, ki je obenem eden najvplivnejših politikov na svetu, povečuje prepoznavnost Slovenije in njenega gospodarstva tako v Rusiji ter širše v mednarodnih kontekstih. To povečuje ugled, kar vzbuja še kako potrebno zanesljivost in zaupanje v naše poslovno okolje, dogovore in projekte.«