Položili temeljni kamen za »pametno tovarno«

Mesec dni pred rokom so v Kočevju položili temeljni kamen za novo, ne samo slovensko, ampak prvo evropsko tovarno robotov.

Objavljeno
02. november 2017 13.33
Yaskawa - temeljni kamen
Simona Fajfar
Simona Fajfar

Kočevje – Mesec dni pred predvidenim rokom so v Kočevju položili temeljni kamen za novo ne samo slovensko, ampak prvo evropsko tovarno robotov, ki jo gradi korporacija Yaskawa, svetovno vodilno podjetje na področju industrijske robotike. Naložba, ki je vredna 25 milijonov evrov, bo zagotovila 200 delovnih mest.

Podjetje CGP Novo mesto bo na obrobju mesta ob Rinži gradilo tovarno, za katero je država Slovenija zagotovila pomoč v višini 23 odstotkov naložbene vrednosti oziroma 5,6 milijona evrov. V novi tovarni, ki bo začela redno obratovati leta 2019 in bo merila 120 krat 92 metrov, bo 9620 kvadratnih metrov proizvodnih površin in 2656 kvadratnih metrov pisarn.

Na začetku bodo naredili 4000 robotov na leto, kasneje pa 6000. S tem bo Yaskawina tovarna zadovoljila približno 80 odstotkov evropskega povpraševanja po industrijskih robotih. Bruno Schnekenburger, predsednik evropske divizije za robotiko Yaskawa in direktor Yaskawa Europe, je na slovesnosti dejal: »Nove proizvodne in razvojne zmogljivosti nam omogočajo, da kupcem v Evropi ponudimo najkrajši možni čas dobave in razširimo naše možnosti za ponudbo ekskluzivnih, posebej prilagojenih robotskih rešitev. Zahvaljujoč razširjenim zmogljivostim regionalnega razvoja se približujemo evropskemu trgu in tehnološkim trendom.«

Središče robotike na svetu

Premier Miro Cerar, ki je na polaganje temeljnega kamna prišel z ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, pa je gradnjo nove, kot je dejal »pametne tovarne«, ocenil kot posledico tega, da ima Slovenija odlično lokacijo, je vpeta v mednarodno okolje in ima izobražen ter sposoben kader. Cerar je poudaril, da Slovenija z Yaskawo postaja središče robotike v Evropi in svetu.

V tovarni, za katero so dovoljenja in ostalo dokumentacijo pridobili v kratkem času, pa ne bo samo proizvodnja industrijskih robotov, ampak bodo ustanovili tudi center za raziskave in razvoj. V njem bodo zaposlovali predvsem slovenske strokovnjake, ki bodo v sodelovanju z akademskimi institucijami kupcem ponudili razvoj robotov glede na njihove potrebe. Zato so letos v Srednji šoli in gimnaziji Kočevje po dveh desetletjih ponovno uvedli program strojnega tehnika. Yaskawa pa bo nadaljevala že utečeno sodelovanje z univerzo.

Za optimalno izobražen kader

»Inženirska akademija Slovenije je v zadnjih letih namenila veliko pozornosti izobraževanju inženirjev in oblikovala koncept, ki temelji na tesnejši povezavi z industrijskim razvojem v podjetjih,« je na slovesnosti poudaril Stane Pejovnik, predsednik Inženirske akademije Slovenije: »Zgodnje vključevanje študentov vseh študijskih stopenj v problematiko podjetij, v katerih se nameravajo kasneje zaposliti, zagotavlja podjetjem optimalno izobražene mlade inženirje in s tem odlično podlago za razvoj lastne tehnologije in na znanju temelječe proizvodnje. Tako usposobljeni inženirji lahko kmalu prevzamejo zahtevne in vodstvene funkcije.«

Korporacija Yaskawa Electric, ki ima skupno 14.500 zaposlenih in okoli 3,5 milijarde evrov letnega prometa, se je za naložbo v Sloveniji odločila na podlagi odličnih izkušenj z dvema svojima podjetjema, ki delujeta v Sloveniji že vrsto let: Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, ki ju vodi Hubert Kosler.

Da pa so tako hitro začeli graditi novo tovarno robotov - odločitev, da bo tovarna v Sloveniji, je bila sprejeta poleti 2016 - je zasluga močne podpore države pri tem projektu. Bruno Schnekenburger je prepričan, da je gradnja te tovarne primer odličnega sodelovanja gospodarstva, države in lokalnih oblasti.

Več kot 100-letna tradicija

Korporacija Yaskawa ima več kot 100-letno tradicijo in je vodilno podjetje v razvoju in proizvodnji industrijskih robotov. Trenutno imajo na trgu prek 380.000 robotov in spadajo med mednarodne vodilne ponudnike na področju pogonov in tehnike avtomatizacije.

Poleg robotov, ki temeljijo na načinu uporabe, kot so roboti za varjenje, paletiranje, lakiranje in rokovanje ter manipulacijo, imajo v svojem naboru izdelkov robote, ki so zasnovani za uporabo v laboratorijih in čistih sobah, ter avtomatizirane sisteme na ključ za varjenje vrhunske kakovosti. So podjetje, je razložil Manfred Stern, predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe in podpredsednik korporacije Yaskawa Electric, ki je bilo leta 2015 in 2016 izbrano v 100 najboljših svetovnih inovatorjev.

Manfred Stern Foto: Uroš Hočevar/Delo

V Evropi ima Yaskawa v diviziji za robotiko 960 zaposlenih, od tega jih je 350 razvojnih inženirjev in inženirjev za razvoj aplikacij. »Evropa je vodilna v razvoju številnih novih tehnologij in tudi mi smo pripravljeni našim strankam trajnostno dokazovati, da lahko skupaj z njimi razvijamo za njih še učinkovitejše rešitve,« je dejal Manfred Stern.