Popeševalnik ABC je dober zgled za vso Slovenijo

ABC Accelerator se širi v Nemčijo, Indijo in ZDA. Oktobra pa bo v že četrti program sprejetih 30 ekip.

Objavljeno
26. julij 2016 18.23
Premier Miro Cerar je obiskal podjetniški pospeševalnik ABC Accelerator, Ljubljana, 26. julij 2016 [Miro Cerar,podjetniški pospeševalniki,ABC Accelerator,Ljubljana]
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Pospeševalnik ABC, ki ga je obiskal premier Miro Cerar, postaja prepoznaven v svetu start-upov in med investitorji, širi pa se tudi v tujino. Konec junija so v prostorih nekdanjega mednarodnega letališča v Münchnu odprli Venture Gates.

Po treh zelo uspešno izvedenih pospeševalnih programih so se v ABC odločili, da bi radi pomagali še več nadobudnim poslovnežem do uresničitve ciljev, in sicer v enem izmed mest z največjo gostoto start-upov na prebivalca na svetu, v Münchnu.

V novem pospeševalniku je na več kot 800 kvadratnih metrih na voljo vse za ambiciozne podjetniške ekipe in njihove sanje. Novi center pa ne daje samo prostorov za podjetja, željna investicije, temveč tudi strokovno znanje in mrežo neprecenljivih povezav. Ta obsega tako mednarodno uveljavljene partnerje, kot so IBM, Lidl, BMW, Cisco, Microsoft in slovenski Petrol in BTC City, pa tudi aktivne poslovne angele in investitorje.

Kmalu tudi v Silicijevi dolini

Poleg tega lahko najbolj obetavna zagonska podjetja prejmejo investicije iz ABC-fonda First Growth, hkrati pa lahko izkoristijo tudi neposredno povezavo z ABC-prostori v Silicijevi dolini in kasneje morda celo selitev svojih pisarn v meko za start-upe. ABC bo namreč avgusta odprl tudi pospeševalnik Global Home v Silicijevi dolini, kjer bo ekipa štirih na voljo zagonskim podjetjem iz Evrope, ki želijo poslovati na ameriškem trgu.

Prihodnje leto imajo v načrtu še nove prostore v Bangalorju v Indiji.

Oktobra pa se bo v ljubljanskem ABC začel že četrti trimesečni program, tokrat na temo interneta oziroma interneta stvari. Ta bo ponudil priložnost še večjemu številu udeležencev, saj bo v programu lahko sodelovalo kar 30 start-upov. To je tudi načrt ABCja, ki želi število podjetij, ki gredo skozi njihov porgram povečati na 60 na leto.  Prijave za četrti program so odprte do 31. julija. Izbranih deset zagonskih podjetij bo tokrat imelo tudi neposredno povezavo s Silicijevo dolino.


V nakupovalnem centru BTC so lani odprli zagonsko središče Acceleration Business City Hub za nove podjetniške ideje, srečevanje in ustvarjanja kreativnega prostora. Foto: Mavric Pivk/Delo

Bistveno je omogočiti več zaposlitev za mlade

ABC-pospeševalnik zaradi uspehov pri pomoči zagonskim podjetjem velja tudi za pomembnega partnerja v vladnem projektu Slovenije kot Zelene referenčne države v digitalni Evropi. Tako je premier Miro Cerar pospeševalnik obiskal že drugič.

»Danes sem tukaj, da izrazim podporo in čestitam mladim, ki dokazujejo, da tudi prek projekta ABC-pospeševalnika znajo biti prodorni, ustvarjalni in pogumni,« je po koncu sestanka z vodstvom pospeševalnika dejal Cerar.

»Takšni projekti Slovenijo postavljajo na svetovni zemljevid in so nekaj kar mladim omogoča prihodnost, kar spodbuja ustvarjalne, inovativne mlade ljudi, ki pa potrebujejo organizirano pomoč. To je primer tako odlične prakse, da bi ga morala imeti vsa Slovenija za zgled. Sem prihajajo največja svetovna podjetja, strokovnjaki z vsega sveta, ki izražajo priznanje in podporo temu projektu,« je dejal Cerar in nadaljeval:

»Bistveno je, da mladim omogočimo čim več zaposlitev, kar se na srečo dogaja. Zaposlenost med mladimi se je že lani povečala za več kot 20 odstotkov. Tudi letos intenzivno narašča. Pokazati želimo tudi, da ozemeljska in številčna omejenost Slovenije ni nobena omejenost, kajti lahko smo med največjimi na svetu, če znamo izkoristiti naše človeške potenciale. Tu vlada daje mladim vso podporo in zato dodatno vlagamo v povezovanje znanosti in gospodarstva ter podpiramo projekte, kot je ABC-pospeševalnik.«


Pospeševalnik ABC se vztrajno širi v tujino. Foto: Mavric Pivk/Delo

Vsaka pomoč prav pride

Ustanovitelj in direktor pospeševalnika Dejan Roljić je ob tej priložnost dejal, da jim vsaka pomoč, ki jim odpira vrata do ljudi, ki jih potrebujejo, da se laže pozicionirajo, prav pride. »A to ne pomeni, da je politika vpletena v podjetništvo, ampak, da kar lahko naredi, da nam je lažje, naredi. Seveda tudi mi povemo, kako bi digitalizirali našo državo. Tako so predstavniki iz Estonije že prišli k nam pogledat, kako mi te stvari delamo, in to veliko šteje,« dodaja Roljić.

Namen vladnega projekta je predstaviti Slovenijo kot eno perspektivnejših razvojnih priložnosti za združevanje inovativne uporabe digitalnih tehnologij ter storitev na vseh ravneh delovanja - državljanov, države in družbe. Posebej v luči evropske Digitalne agende in enotnega digitalnega evropskega trga lahko namreč Slovenija postane t. i. referenčna država in aktiven akter digitalne transformacije v Evropi, ki jo poganja IKT.

S tem se odpira prostor za uvajanje inovativnih poslovnih modelov v partnerskem sodelovanju države in gospodarstva za uvajanje digitalnih rešitev za izboljšanje delovanja države, ustvarjanje višje povezljivosti družbe in kakovosti življenja ljudi.