Populizem glavno tveganje za mednarodno poslovanje

Slovenija je najbolj stabilno investicijsko okolje na Zahodnem Balkanu.

Objavljeno
19. december 2016 17.03
TOPSHOT-US-POLITICS-TRUMP
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana – Medtem ko so bile gospodarske razmere še v letu 2014 glavni šok za investicijsko okolje Zahodnega Balkana, so zdaj za stabilnost investicijskega okolja glavna tveganja politična, denimo populizem, pojasnjuje Tine Kračun, direktor Inštituta za strateške rešitve (ISR).

Študija ISR o stabilnosti investicijskega okolja kaže, da bosta v prihodnjem letu investicijski okolji Slovenije in Hrvaške stabilni, okolja držav Zahodnega Balkana pa zmerno negotova. Slovenija ostaja investicijsko najbolj stabilno okolje v tej regiji, in sicer po vseh indikatorjih, ki jih spremlja ISR, to so politična stabilnost, gospodarsko-družbeni pogoji, investicijske ovire, vladavina prava in varnostne razmere.

Stabilnost slovenskega investicijskega okolja, ki je ne gre enačiti z atraktivnostjo, se bo prihodnje leto rahlo izboljšala. Nadaljevali se bodo namreč pozitivni gospodarski trendi, po drugi strani pa na ISR zaradi pričakovanega pritiska javnega sektorja in bližajočih parlamentarnih volitev pričakujejo manj stabilno politično okolje, je dejala Maja Bratuša iz ISR.

Na inštitutu ocenjujejo, da bo Slovenija morala spodbuditi inovacijske aktivnosti podjetij, zlati malih v storitveni dejavnosti, da bo prepričala investitorje, da je njeno investicijsko-poslovno okolje privlačnejše in stabilnejše od konkurence. V Sloveniji je namreč v storitvenem sektorju inovacijsko aktivnih 43,8 odstotka podjetij, medtem ko je evropsko povprečje tri odstotne točke višje.

Za povečavo kliknite na grafiko. Infografika: Delo


Hrvaška ima težavo s plačilno nedisciplino

Drugo najbolj stabilno okolje na Zahodnem Balkanu ima Hrvaška, ki pa se je najslabše med analiziranimi državami uvrstila pri kazalniku investicijske ovire. Tveganja v hrvaškem investicijskem okolju so zaradi visokih dolgov javnega in zasebnega sektorja, slabe plačilne discipline, obsežne birokracije in dostopa do kreditov. Prav zaradi slabe plačilne discipline je Hrvaška za štiri mesta nazadovala na lestvici Svetovne banke o pogojih poslovanja Doing Business 2017 na 43. mesto. Za primerjavo; Slovenija je na 30., Makedonija pa na desetem mestu.

Hrvaški na lestvici sledi Črna gora, v kateri se bo negotovost investicijskega okolja povečala. Po drugi strani se bo stabilnost investicijskega okolja povečala Srbiji in Makedoniji. Zadnji najbolj med vsemi analiziranimi državami. Tako v Srbiji kot v Makedoniji se je najbolj okrepil indikator politične stabilnost. V Srbiji zaradi koncentracije moči v rokah Aleksandra Vučića, v Makedoniji pa zaradi decembrskih volitev.

Pričakujemo pritisk mednarodne skupnosti k dialogu med vlado in opozicijo, je dejala Maja Bratuša. Poslovni časnik Financial Times pa je uvrstil makedonski mesti Skopje in Štip med najboljša mesta za investiranje.

Stabilnost investicijskih okolij Albanije in BiH se bo poslabšala, Kosovo pa ostaja država z najbolj negotovim investicijskim okoljem v regiji.

EU, kot jo poznamo, je ogrožena

Val populizma, ki je letos zajel globalno okolje, je največje tveganje za mednarodni poslovanje v prihodnjem letu, ocenjuje Kračun: »Populizem ni omejen zgolj na brexit in ameriške volitve, na katerih je bil izvoljen predsednik z izrazito populističnim nastopom. Ogrožen je celoten mednarodni sistem, vključno z Evropsko unijo, vsaj kot jo poznamo danes.« Posledice populizma bodo pomembno vplivale na gospodarsko okolje in podjetja morajo biti na spremenjene okoliščine pripravljena, dodaja.