Poslovali bodo še bolje in dodatno zaposlovali

Podjetja, ki gradijo montažne hiše, letos napovedujejo veliko več prihodka, povečan izvoz, naložbe in posodobitev proizvodnje.

Objavljeno
24. februar 2017 13.33
Cveto Pavlin
Cveto Pavlin

Podjetja, ki gradijo nizkoenergijske montažne hiše, so lani poslovala uspešno in povečala število zaposlenih. Večino proizvodnje izvozijo. Tudi letošnje napovedi so ambiciozne, saj je v tem segmentu trga še veliko možnosti. Letos napovedujejo še več prihodka, nove zaposlitve ter več novosti in tehnoloških izboljšav.

Ker se v zadnjem času povečuje zanimanje za gradnjo energetsko varčnih objektov, so jih v družbi Marles hiše v zadnjih nekaj letih zgradili več kot tisoč. Samo lani so jih izdelali več kot dvesto. »Trend izdelave nizkoenergijskih objektov je v porastu, pri čemer moramo poudariti, da v Marlesu že več let oziroma že celo desetletje nismo izdelali objektov, ki ne bi dosegali standardov energetsko varčne gradnje. Ker izdelujemo izključno visoko učinkovito nizkoenergijske in pasivne objekte tudi ne zaznavamo nobene posebne razlike med regijami, v katerih gradimo. Lahko pa poudarimo, da je raven energetske učinkovitosti objektov, ki jih gradimo v Sloveniji povsem primerljiv z ravnijo v zahodnoevropskih državah oziroma jo celo presega,« pojasnjuje direktor Marles hiš Bogdan Božac.

Večino proizvodnje izvozijo

V Marles hišah več kot 70 odstotkov proizvodnje izvozijo in prav rast izvoza najbolj zaznamuje njihovo poslovanje v preteklih nekaj letih. Njihovi največji izvozni trgi so Nemčija, Avstrija, Švica in Italija in glede na načrte bodo ostali tudi v prihodnje. Gre za trge na katerih je Marles že uveljavljen in prepoznaven ter velja za zelo kakovostnega ponudnika in cenovno ugodnega izvajalca.

Lumar je v četrt stoletja delovanja doma in v tujini zgradil že več kot 2000 nizkoenergijskih in pasivnih montažnih objektov. Trend je zelo pozitiven, kar jih veseli, saj so lani na slovenskem trgu prodali toliko hiš kot še nikoli do zdaj. Najpomembnejši Lumarjevi trgi so Slovenija, Avstrija, Italija in Švica. Lani je izvoz na tuje trge znašal malo manj kot 36 odstotkov prihodkov od prodaje.

»Naš cilj nikoli ni bil postati največji ponudnik nizkoenergijskih in pasivnih hiš. Naš primarni cilj je vedno bil izdelovati najkakovostnejše montažne objekte. Dejstvo pa je, da visoko kakovost kupci sprejmejo in da prej ali slej to pomeni tudi odlične prodajne in poslovne rezultate,« pravi direktor in lastnik Lumarja Marko Lukić.

Izvoz, ki ga nenehno povečujejo, predstavlja večji delež skupnega prometa tudi v Riko hišah. Največ njihovih hiš prodajo v Angliji, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Švici in tudi drugih državah EU. Večino, 75 odstotkov montažnih hiš izvozi tudi Jelovica. Najpomembnejši trgi so Nemčija, Švica, Italija in Avstrija.

Uspešno poslovanje in več zaposlenih

Družba Marles hiše je lani precej povečala prihodke in posledično tudi število zaposlenih. Skupaj z montažo so zaposlovali več kot 140 ljudi in presegli 18 milijonov evrov prihodkov, kar je več kot 20 odstotkov več v primerjavi z letom pred tem. Celotna skupina Marles je presegli 25 milijonov prihodkov, kar prav tako pomeni več kot 20-odstotno povečanje. Več je bilo tudi dobička. Ocenjujejo, da ga bo med 200.000 in 300.000 evrov.

V Lumarju lansko poslovanje ocenjujejo za uspešno. Ustvarili so okoli 11,7 milijona prihodkov od prodaje. Nekoliko nižji prihodki glede na leto 2015 so posledica počasnega pridobivanja gradbenih dovoljenj. V podjetju je bilo konec leta 2016 zaposlenih 65 sodelavcev, kar je dva več kot leto pred tem.

 

              Jelovica več kot 70 odstotkov hiš izvozi v Nemčijo, Švico, Italijo in Avstrijo. Foto Jelovica


Lanske poslovne rezultate so v primerjavi s predlanskimi izboljšali tudi v Riko hišah. Povečali so tudi število zaposlenih, zdaj jih je zdaj v podjetju 60 zaposlenih. Povečujejo se tudi potrebe po novih sodelavcih z vseh področij.

Tudi za Jelovico je bilo lansko leto poslovno uspešno, saj so poleg klasičnih eno- in večdružinskih hiš izdelali tudi nekaj zelo zanimivih in izvedbeno zahtevnih objektov na vseh njihovih najpomembnejših trgih.

Letos več prihodka in dodatna delovna mesta

V Marles hišah ocenjujejo, da bodo letos povečali prihodke predvsem na trgih Avstrije, Italije in Slovenije, kjer že sklenjene pogodbe kažejo bistveno povečanje glede na lansko leto. Temu primerno načrtujejo tudi poslovni izid podjetja. Zaradi povečanega obsega dela iščejo dodatne sodelavce za montažo, vodenja gradbišč v tujini in tudi dodatne prodajne svetovalce za nemško govoreče trge. Za slovenski trg so se kadrovsko okrepili že konec lanskega leta. »Ocenjujemo tudi, da se bo odprlo še kakšno delovno mesto pri vodenju projektov, prav tako pa zaznavamo potrebo po okrepitvi našega arhitekturnega biroja,« pojasnjuje Bogdan Božac.

Srednjeročno želijo še bolj okrepiti svoj položaj na strateških trgih, kjer so že dodobra prisotni. Poleg Slovenije so to še Avstrija, Nemčija, Švica in Italija. »Prizadevamo si postati vodilni ponudnik izvirnih rešitev pri gradnji sodobnih lesenih objektov v Evropi,« pravi direktor Božac.«

Lumar letos pričakuje bistveno boljše poslovne rezultate, kot so bili lanski, ker bodo uresničili projekte, ki so jih začeli lani. »To bo imelo pozitivne učinke na poslovanje v letih 2017 in 2018. Letos pričakujemo vsaj 16 milijonov evrov prihodkov. Zaposlili bomo tudi nekaj novih sodelavcev, konec leta bo v podjetju 70 zaposlenih,« pravi Marko Lukić, direktor Lumarja.

Letošnje uspešno poslovanje in povečanje števila zaposlenih pričakujejo tudi v družbah Riko hiše in Jelovica. Predvsem zaradi zahtev kupcev po skoraj nič energijskih hišah, pravijo v Jelovici.

Naložbe in posodobitev proizvodnje

Družbe, ki se ukvarjajo z izdelavo energijsko učinkovitih objektov, ves čas vlagajo v posodobitev in povečanje proizvodnje. Tako so v Marles hišah letos že prenovili linije za izdelavo stenskih elementov. Prav tako so že posodobili del proizvodnje za vgradnjo stavbnega pohištva, kjer so dobavili novo, visokozmogljivo dvigalo. Dodatno so investirali v posodobitev strojev CNC za obdelavo lesa in v programsko opremo za izdelavo konstrukcijskih načrtov. Občutno so prenovili tudi opremljenost montažnih skupin.

Poleg vsega navedenega letos načrtujejo še dodatne investicije v posodobitev razsvetljave v proizvodnih prostorih, kar je skladno z njihovo strategijo odgovornega odnosa do narave in zaposlenih. Prav tako bodo še dodatno izboljšali in avtomatizirali nekatere proizvodne linije in procese

V Riko hišah bodo kmalu bogatejši za najnovejši stroj za obdelavo lesenih konstrukcij. Načrtujejo energetsko sanacijo tovarne. Uvedli bodo tudi nove tehnologije, ki bodo olajšale 3D-modeliranje in njihove hiše še bolj približale naročnikom in kupcem.

Tehnološke novosti in več poudarka lesu

V Marles hišah letos pripravljajo popolno novost na trgu trajnostne lesene gradnje, ki bo povsem spremenila dojemanje doma in sobivanja z okoljem. Gre za projekt, ki so ga razvili s pomočjo Slovenskega regionalno razvojnega sklada in ga bodo prvič javnosti predstavili v začetku marca na pomladanskem Sejmu Dom v Ljubljani.

»Šlo bo za predstavitev objekta, ki v temeljih spreminja dojemanje človekovega bivanja in njegove vpetosti v okolje, v katerem živi in biva. Poleg navedene novosti bomo predstavili tudi nekaj drugih tehnoloških novosti, ki bodo uporabnikom naših objektov omogočili najvišjo udobje in ugodje bivanja,« razlaga direktor Marles hiš Bogdan Božac.

Novosti v ponudbi pripravljajo tudi v Riko hišah. Svoje hiše bodo še bolj tehnološko dodelali. Želijo dati več poudarka lesu. Ena izmed priložnosti, ki so jih prepoznali, je snovanje lesene konstrukcije hiše tako, da bo že sama konstrukcija narejena kot del notranjosti hiše, lesena notranja stena ali pa le njen del pa že lahko del pohištva oziroma sestavni del ambienta.

Posebnih novosti letos v Jelovici ne predvidevajo, saj je še vedno veliko zanimanja doma in na tujem za njihov nov konstrukcijski sistem Compact+, ki so ga predstavili lani.