Poslovanje Keme Puconci spet navzgor

Po menjavi lastnikov in odpuščanjih lansko leto nova rast, zaposlovanje in naložbe.

Objavljeno
07. marec 2017 09.18
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Puconci − Kema Puconci je kot specializirani proizvajalec materialov za zaključna dela v gradbeništvu hitro občutila krizo v gradbeništvu in posledice te krize bi jo skoraj pokopale. Menjava lastnikov, ostri rezi in očiščenje bilanc so v lanskem letu ustavili padanje in za leto 2016 so v podjetju prvič po krizi znova zabeležili rast prihodkov in zaposlovanja.

V časih gradbene konjunkture je Kema zaposlovala skoraj 140 ljudi in ustvarjala čez 22 milijonov evrov letnih prihodkov. Kriza pa je prinesla velik padec. Prejšnji lastnik Salonit Anhovo je leta 2011 Kemo prodal družbi W&P Baustoffe (Baumit), kar je sicer pomenilo samo prerazporejanje sorodnih družb znotraj skupine Wietersdorfer, a je prineslo začetek prestrukturiranja.

Z novimi lastniki finančna stabilizacija

V letu 2013 so novi lastniki s slabitvami in drugimi ukrepi finančno stabilizirali družbo, kar je prineslo skoraj desetmilijonsko bilančno izgubo, a od takrat je Kema znova poslovala pozitivno. Padanje prihodkov se je ustavilo leta 2015, ko so jih imeli le še 14,1 milijona erov, istega leta pa je bilo pri 86 zaposlenih tudi konec zmanjševanja njihovega števila. 

Lansko leto je bilo predvsem zaradi notranjih ukrepov in prilagajanja novim razmeram, in ne toliko zaradi okrevanja gradbeništva, znova leto rasti, pravijo v Kemi. Gradbeništvo po njihovi oceni še ni normalno zaživelo, ampak je v fazi oživljanja. »Novih projektov je še vedno razmeroma malo, pa tudi pri obstoječih naši izdelki pridejo na vrsto šele pri zaključnih delih,« pravijo v vodstvu Keme. 

Podjetje je v lanskem letu skupno proizvedlo in prodalo 43.000 ton gradbenih mas, kar je za sedem odstotkov več kot leto prej, proizvodnja in prodaja peskov pa se je z 38.000 tonami povečala za dobrih osem odstotkov. Po nerevidiranih podatkih so lani ustvarili okrog 14,5 milijona evrov prihodkov, kar je za tri odstotke več kot leta 2015, za več proizvodnje pa so zaposlili tudi nove delavce, tako da jih je trenutno zaposlenih 92.

Že lani so vlagali v razvoj

Zaradi nove rasti so že v lanskem letu vlagali v novo opremo in v razvoj, to bodo nadaljevali tudi letos. Vlagali bodo predvsem v novejše tehnologije za predelavo kremenčevega peska, s katerimi se bodo lahko podali tudi na področja, na katerih doslej niso bili prisotni, na primer v steklastko industrijo in jeklarstvo. 

V Kemi imajo lastni razvojni laboratorij in službo kakovosti, v obeh imajo devet visokoizobraženih zaposlenih (dva so zaposlili v lanskem letu), kmalu pa bodo odprli nov prilagojeni laboratorij za epokside, poliuretane in tekočine. Za nakup nove opreme in preureditev prostorov so porabili nekaj več kot 35.000 evrov.