Potresi v lastništvu hotelskih sistemov

Terjatve DUTB do Save in Istrabenza. Prenovljeni Hotel Slovenija v senci odločitev o lastništvu.

Objavljeno
19. maj 2016 22.23
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – V Sloveniji poteka resen zakulisni boj za prevlado pri odločanju o paradnih konjih turizma. Prihodnji teden se pričakuje odločitev o tem, ali bo DUTB kapitalizirala svoje terjatve, toda vse bolj kaže, da jih namerava odkupiti Slovenski državni holding (SDH).

Konec prihodnjega tedna bodo predvidoma odprli Hotel Slovenija iz Istrabenzove turistične divizije, nad veliko turistično pridobitvijo pa visi senca lastniških špekulacij v zakulisju organov, ki skrbijo za državno premoženje (predvsem med SDH in DUTB). V prihodnjih dnevih in tednih bodo menda sprejete glavne odločitve o lastništvu v treh največjih slovenskih hotelskih sistemih. Najprej bi se odločili o tem, ali bo DUTB kapitalizirala svoje terjatve do Save v kapital in tako prevzela Savine hotele. Nekaj podobnega bi se lahko zgodilo tudi s terjatvami DUTB do Istrabenza in Istrabenzovih hotelov.

Toda povsem mogoče je, da bo terjatve DUTB z državnim denarjem odkupil SDH, ki naj bi skupaj s Kapitalsko družbo (Kad) prevzel za 124 milijonov evrov Savinih terjatev, in tako omogočil vsaj dve leti star načrt nekoč prvega moža Save Mateja Narata po povezavi treh hotelskih sistemov (Save Turizma, Istrabenz Turizma in Skupine Bernardin). Zato je bila že na začetku leta 2015 ustanovljena družba BLS Sinergije. V ozadju je menda pripravljen tudi rezervni načrt, da bi Istrabenz in s tem velik del portoroškega turizma prevzel luksemburški finančni sklad York.

Milijoni negativnega kapitala

Kako (ne)uspešno vodijo Istrabenz, najlepše kaže poslovanje finančnega holdinga in njegove turistične divizije, o katerih bi morali podrobneje govoriti na skupščini finančnega holdinga Istrabenz prihodnji petek. Nadzorniki so na zadnji seji ugotovili, da je imel Istrabenzov holding leta 2015 za skoraj 118 milijonov evrov bilančne izgube, nekaj več kot tri milijone iz lanskega in skoraj 115 milijonov evrov iz preteklih let. Iz rednega poslovanja je imela skupina Istrabenz 8,5 milijona evrov izgube. Neto dolg družbe je znašal več kot 165 milijonov evrov, in ker so sredstva ocenili na malo manj kot sto milijonov evrov, je imel pod črto za vsaj 65 milijonov evrov negativnega kapitala. Glavni lastniki Istrabenza so Sava (16,3), Hotel Cavtat (15,8), NFD Holding v stečaju (14), NLB (13,1), Gorenjska banka (7,3) in DUTB 5,45 odstotka. Med največjimi upniki Istrabenza pa sta DUTB in prej omenjeni sklad York.

Istrabenz ima izgube, čeprav so lani za skupaj 30,3 milijona evrov prodali velnes center Thai Si v Trevisu, Actual IT in Istrabenz Hotele Portorož (Kempinski Palace). Zadnje je za 23 milijonov evrov kupil Miodrag Kostić, a je na računu podjetja dobil tudi 2,5 milijona evrov gotovine, ki jo je takoj po prevzemu nakazal na račun enega od svojih podjetij v tujini. Prav tako je ob nakupu Kempinskega s štirimi milijoni evrov odkupil petmilijonsko terjatev avstrijske slabe banke Heta Resolution v Istrabenz Turizmu in s tem resno posegel med konkurente za nakup Istrabenz Turizma.

Dobri kadri odhajajo

Na petkovi Istrabenzovi skupščini ni mogoče pričakovati velikih presenečenj. Pred nekaj meseci je predsednik uprave holdinga Andrej Laznik, ki se ne odziva na naša vprašanja, prevzel tudi vodenje uprave turistične divizije. Kako resno mislijo s turizmom v Portorožu sedanji lastniki, najbolje pove podatek, katere kadre so odslovili v zadnjem letu. Odšla je vodja hotelske operative LifeClass Maja Križmančič, dolgoletni predsednik uprave Marino Antolovič in pred kratkim tudi direktor trženja Janez Jager. Neuradno je mogoče slišati, da posluje portoroški turizem (iz tekočega poslovanja) predobro, ker s tem zvišuje ceno. V prvih treh mesecih je ustvaril za 670.000 evrov višji EBITDA od načrtovanega. Zaradi finančnih bremen pa ima Istrabenz Turizem izgubo. Delnica holdinga Istrabenz je v enem letu padla za 92 odstotkov in zdaj znaša njena vrednost komaj štiri cente.