V Palomi prenovili papirni stroj

Z naložbo, ki jo je podprl EBRD, bodo izdelali bodo 200 ton papirja več na mesec.

Objavljeno
27. julij 2016 18.13
Maja Grgič
Maja Grgič

Sladki Vrh – Paloma je sklenila prenovo in posodobitev papirnega stroja 5 ter proizvodne zmogljivosti s tem povečala za 200 ton papirja na mesec. Eno največjih naložb v proizvodnjo v zadnjih 30 letih je v vrednosti 1,3 milijona evrov Paloma izvedla z lastnimi sredstvi in s podporo Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD).

EBRD je namreč konec preteklega leta s 4,5 milijona evrov podprla finančno in poslovno prestrukturiranje Palome, kjer upajo tudi na nadaljnje sodelovanje s to ustanovo. Posodobitev stroja 5, ki v Sladkem Vrhu »dela« že vse od leta 1973, so v Palomi izvedli v skladu z investicijskim načrtom prinesla pa naj bi večjo produktivnost, izboljšala kakovost papirja, zmanjšala porabo energije za 20 odstotkov ter zmanjšala obremenitev za okolje.

Potrebujejo dodatna vlaganja

A družba potrebuje nadaljnja vlaganja. Po besedah predsednika uprave Tadeja Gosaka bi za naložbe, ki jih načrtujejo v prihodnjih petih letih, potrebovali okoli 70 milijonov evrov. Kot je znano, Paloma prav zato že nekaj časa išče dokapitalizatorja. Po vseh zapletih in umiku poljskega sklada Abris Capital naj bi ji zdaj svež kapital zagotovil slovaški Eco Invest. Z njim je namreč družba v ponedeljek podpisala pogodbo o dokapitalizaciji v višini 18,2 milijona evrov, v petek pa bodo o povečanju kapitala družbe odločali še delničarji.

»Eco Invest nas je prepričal, da je sposoben in zavezan k temu, da bo vlagal v razvoj Palome zaradi svojega dolgoletnega delovanja na področju proizvodnje higienskih papirnih izdelkov ter poglobljenega razumevanja industrije papirja in celuloze v regiji. Uspešno končan dokapitalizacijski postopek nam bo omogočil finančno in strateško podporo Eco Investa za nadaljevanje prestrukturiranja družbe in izvedbo strateškega investicijskega programa,« je ob podpisu izjavil Gosak.

O dokapilizaciji še skupščina

V petek bodo o dokapitalizaciji družbe na skupščini odločali še delničarji, med njimi je tudi Slovenski državni holding (SDH), ki ima 70-odstotni lastniški delež. Po naših neuradnih informacijah bo lastniški vstop Slovakov v Palomo podprl. Eco Invest naj bi postal več kot 50-odstotni lastnik in bi nato delničarjem v prevzemu ponudil 4,01 evra za delnico.

V zadnjih dneh se kot interesent Palomo omenja tudi nemški kupec MBB, ki lahko prav tako kadarkoli poda ponudbo za prevzem.