Želijo okolje, prijazno do strokovnjakov in naložb

Združenje Manager: Gospodarstvo pričakuje strukturne reforme, ki bodo pospešile rast, ne pa črpale denarja iz podjetij.

Objavljeno
26. januar 2017 22.16
Manager leta
Božena Križnik
Božena Križnik

Ljubljana – Letošnje Januarsko srečanje Združenja Manager je bilo v znamenju čebel, cvetenja, optimizma in pozitivne energije vseh navzočih, s predsednikom vlade Mirom Cerarjem na čelu.

Priznanje za življenjsko delo na področju menedžmenta je tokrat šlo v res izkušene roke. Prejel ga je najstarejši delovno aktivni prebivalec Slovenije, Aleš Mižigoj, ki pri 88 letih še vedno dan za dnem bedi nad družinskim Medexom kot svetovalec hčeri Aleši Kandus, ki ga je nasledila na vodstvenem položaju, in član nadzornega sveta družbe.

Mladi manager 2016 je postal izumitelj, po izobrazbi astrofizik, Gorazd Lampič, ustanovitelj in direktor podjetja Elaphe.


Optimizem

Optimizem. Beseda, ki je kljub zimi toplo pogrela vseh prek 300 udeležencev tokratnega prvega srečanja Združenja Manager v letu 2017. Ne samo zato, ker so že petnajstič po vrsti izpostavili dosežke izbranih zaslužnih kolegov in podelili štipendiji bodočima »ambasadorjema gospodarstva«, ampak predvsem zato, ker so se vsi v en glas strinjali, da gre Sloveniji in njenemu gospodarstvu res na bolje.

Aleksander Zalaznik, predsednik Združenja Manager, ki se mu mandat počasi izteka, je kar s hitro anketo med navzočimi člani ugotovil, da jih je lani večina poslovala bolje kot leto prej in da bo leto 2017 še uspešnejše. In sklenil, da se je kriza po sedmih letih suhih krav že prevesila v drugo sedemletko, da je torej pred nami vsaj 5 debelih let. Slovenija se je, povedano po športno, uvrstila v polfinale, kjer bo fokus na dobičku in večji ambicioznosti.

Sicer imajo po Zalaznikovem mnenju še vedno večjo politično moč v državi tisti, ki jemljejo iz davčne blagajne, kot tisti, ki vanjo vplačujejo. Pa vendar: gospodarstvo in direktorji zahtevajo in pričakujejo od vlade, da jih z davčno politiko ne bo več toliko stiskala, da ne bo odganjala, ampak privabljala strokovnjake (domače, ki so pobegnili v tujino, in tuje) ter strateške investitorje, da bo nova delovnopravna zakonodaja omogočala bolj fleksibilne oblike dela, da bodo strukturne reforme zagnale gospodarsko rast, ne pa črpale denarja iz podjetij. Padla je tudi zanimiva ideja: V času, ko se nezaposlenost v gospodarstvu zmanjšuje, bi bilo laže izpeljati strukturne reforme v javni upravi, saj bi gospodarstvo lahko posrkalo tamkajšnje presežke ...

Kako je za gospodarsko okolje poskrbela politika, konkretno, vlada, in kaj se od nje letos (lahko) pričakuje, je avditorij izluščil iz pogovora izvršne direktorice Združenja Manager Sonje Šmuc in predsednika sekcije mladih menedžerjev Lovra Peterlina s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Premier, zadovoljen, da kriza zapušča tudi naše glave, je kot ključne dosežke lanskega leta izpostavil bruseljski dogovor o zaprtju poti za migrante, vnos pravice do vode v ustavo in prve smele korake v zdravstveno reformo.

Glavna prioriteta za letos, je poudaril, pa je premik pri 2. tiru. To bo imelo multiplikativne učinke na celotno gospodardstvo, saj bo Slovenijo pripeljalo na geostrateški zemljevid Evrope. Za podjetja sta pomembna tudi dva zakonska projekta, ki sta v pripravi: zakon za spodbujanje investicij in zakonodaja za boljše podjetniško okolje. Za socialna kapico, denimo, za katero se zavzemajo menedžerji, Cerar v tem mandatu ne vidi možnosti, ker v politiki ni zadostnega soglasja zanjo.

Združenje je podelilo štipendiji tujima študentoma, ki študirata na podiplomskem študiju menedžmenta v Sloveniji, Savioli Shahollari iz Albanije in Nikoli Sionovu iz Makedonije. Med tremi kandidati za mladega menedžerja 2016 - Davorin Dobočnik, direktor družbe Odelo Slovenija, Gorazd Lampič, ustanovitelj in direktor podjetja Elaphe, in Gregor Kosi, generalni direktor Lidla Slovenija - so strokovna komisija in člani združenja z glasovanjem izbrali Gorazda Lampiča. Priznanje za življenjsko delo v mendžmentu pa je dobil Aleš Mižigoj.