Prodaja Marine Portorož še enkrat preložena

DZS je spet preložil rok za oddajo zavezujočih ponudb, eden od interesentov je izredno zanimiv.
Objavljeno
01. december 2017 20.13
Marina Portorož 30.julija 2014
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Portorož – Rok, do katerega naj bi interesenti za nakup Marine Portorož oddali zavezujoče ponudbe, je 1. december. Včeraj pa nam je prvi mož holdinga DZS Bojan Petan povedal, da so na podlagi zaprosil posameznih ponudnikov rok preložili na januar 2018. Vsi, ki so bili pozvani k oddaji zavezujočih ponudb, so bili o tem pravočasno obveščeni.

Poročali smo že, da je na avgustovsko povabilo do konca septembra nezavezujoče ponudbe oddalo pet interesentov. Med petimi sta najbolj znana beograjska družba MK Group, srbskega poslovneža Miodraga Kostića, in portoroško podjetje P & P, v lasti portoroške družine Vladimirja Poliča. Posebno presenečenje, tudi za poznavalce, je bila informacija, da je med interesenti tudi singapurska korporacija SUTL, ki deluje na osemnajstih trgih v Aziji, je lastnica največje marine v Singapurju, a tudi v New Yorku in nekaterih drugih svetovnih destinacijah, v Evropi ni bila navzoča. Njeno zanimanje za Portorož je nenavadno, ker jo zanimajo predvsem svetovno znani centri, kamor bi Portorož težko oziroma zelo pogojno uvrstili.

Vprašanje je tudi, ali bi SUTL res stopil v lastništvo ali pa bi za začetek samo posodil blagovno znamko. Vsekakor bi prihod SUTL v Portorož pomenil veliko spremembo za navtično logiko severnega Jadrana.

Dolgotrajni proces

Po naših informacijah so posamezni interesenti pričakovali ponovno preložitev postopka zbiranja ponudb, saj banke upnice prodajajo Marino Portorož že več let. Tako je Bojan Petan v intervjuju za Finance že leta 2015 napovedal, da bodo Terme Čatež prodale Marino Portorož do 1. oktobra 2015.

V upravi so ocenjevali vrednost Marine Portorož na 35 do 40 milijonov evrov. Novembra istega leta je Petan na tiskovni konferenci v Portorožu pojasnil, da marine niso prodali do predvidenega roka, ker so se pojavili novi interesenti in so jim dali priložnost. Takrat (novembra 2015) so ostali v ožjem izboru trije kandidati – iz Škotske in Rusije.

Toda dve leti pozneje poteka popolnoma nov prodajni krog. Finančni položaj Term Čatež pa se je po neuradnih zagotovilih iz DZS v tem času pomembno izboljšal.