Prvi slovenski nanosatelit v zaključni fazi

Na celjskem mednarodnem obrtnem sejmu se bodo v okviru Stičišča znanosti in gospodarstva predstavile vrhunske tehnologije.

Objavljeno
29. avgust 2017 16.20
Silva Čeh
Silva Čeh
Ljubljana - Na Mednarodnem obrtnem sejmu, ki bo od  12. do 17. septembra v Celju, se bo tudi letos predstavilo »Stičišče znanosti in gospodarstva«, so sporočili iz ministrstva za znanost (MIZŠ). Pod pokroviteljstvom ministrstva ga že drugič organizira Janez Škrlec, član Sveta za znanost in tehnologijo RS. Stičišče je odlična priložnost za promocijo slovenske znanosti ter primer in priložnost tesnejšega sodelovanja med znanstveno in gospodarsko sfero, poudarjajo.

Na Stičišču znanosti in gospodarstva bodo, kot sporočajo iz MIZŠ, »predstavljene vrhunske tehnologije z različnih področij kot so mehatronika, avtomatika, robotika, profesionalna elektronika, energetika, informacijska tehnologija, bionika, nanotehnologija, vesoljske tehnologije in drugo. Poudarek bo na predstavitvi novih tehnologij, novih tehnoloških procesov, visokotehnoloških inovacij, novodobnih poklicev in sodobnih izobraževalnih programov.«

Letos bodo namenili posebno pozornost mikro, bio in nanotehnologijam ter vesoljski tehnologiji. MIZŠ: »Velik poudarek bo tudi na razvoju bionike in aplikativnosti nanotehnologij. Predstavljen bo razvoj prvega slovenskega nanosatelita, ki je v zaključni fazi. Razvijata ga podjetje SkyLabs in Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Med drugim bo predstavljen razvojni koncept bionskega človeka za izobraževalne namene bodočih inženirjev bionike ter razvoj bionskih protez, vsadkov, vmesnikov, in podpornih tehnologij sodobne medicine.«

Kot naštevajo, bodo v okviru stičišča svoje  delo in znanstvena dognanja predstavile številne raziskovalne inštitucije in visokotehnološka podjetja v Sloveniji: Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Univerza v Mariboru, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo, Univerze v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta, Univerze v Ljubljani, oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, Center odličnosti Nanocenter, SIS EGIZ, Visoka šola za bioniko na Ptuju, Višja strokovna šola ŠC Ptuj, Fakulteta za informacijske študije Novo Mesto, Pisarna za prenos tehnologij in inovacij, Skylabs d.o.o, Cosylabs d.d, EKOSEN d.o.o, PIPISTREL d.o.o, RLS d.o.o,  EUREL d.o.o, Dobre rešitve d.o.o, PS d.o.o iz Logatca, Miel Elektronika d.o.o, DUOL d.o.o, Makro Team d.o.o, Nanotul d.o.o, INTRI d.o.o, Saving d.o.o, INEA d.o.o, Inštitut za okoljevarstvo in senzorje d.o.o, TECES in drugi.