Robot lahko poceni dela na polju ali v vinogradu

Ekipa TAFR je z robotom zmagala na mednarodnem tekmovanju za najboljšo IKT poslovno idejo.

Objavljeno
14. november 2016 16.08
Posodobljeno
15. november 2016 07.00
lvi*trgatev
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin
Ljubljana − Slovenske zagonske ideje so že večkrat dokazale, da se lahko uspešno kosajo z mednarodno konkurenco. Slovenska ekipa TAFR je nedavno zmagala na tekmovanje za najboljšo IKT poslovno idejo CREA ICT Business Idea Contest, ki je potekalo v okviru največjega sejma na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij v Italiji. Multidisciplinarna ekipa je strokovno žirijo navdušila z robotom, ki se s pomočjo računalniškega vida samostojno premika po vinogradu, oceni stanje trt in po potrebi izvaja dognojevanje ter poskrbi za njihovo zaščito.

Prve tri ekipe so za nagrado prejele možnost inkubiranja v enem izmed treh evropskih inkubatorjev, in sicer milanskem PoliHub-u, Poslovnem inkubaturju Tallin in Crosspring inkubatorju na Nizozemskem. TAFR so izbrali Talin, saj kot pravi član ekipe Janez Cimerman, jim bo tamkajšnji inkubator najbolje pomagal pri razvoju prototipa in poslovne ideje. Prav jim bodo prišle tudi mednarodna udeležba in izkušnje v tujini.

Na tekmovanju, kjer se je predstavilo 14 najboljših ekip iz sedmih držav, je Slovenijo zastopala še skupina aMediMat z inovativnim obližem za zdravljenje kroničnih ran z matičnimi celicami.

Povezali so se s podjetji

Cimerman pravi, da je robot v fazi izgradnje. »Trenutno delamo na mehaniki in elektroniki, faza programiranja in testiranja pa pride februarja,« razlaga. K sodelovanju jim je uspelo pritegniti tudi nekaj podjetij in laboratorijev, ki jim pomagajo finančno in materialno.

Skupina je svojo poslovno idejo nadgradila v okviru poletne šole CREA, ki sta jo poleti organizirali Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije in ljubljanska fakulteta za računalništvo in informatiko.

»Na poletno šolo CREA smo prišli z izdelano idejo, ki se je izkazala za poslovno nedovršeno. S pomočjo mentorjev, novih članov ekipe z različnih področij in ostalih udeležencev smo drastično izboljšali naš prvotni poslovni model,« je izpostavil Cimerman.

Ceneje in hitreje

Vizija ekipe TAFR je izboljšanje delovnih pogojev na poljih in vinogradih s pomočjo avtomatizacije dela. S tem se opravila na polju pocenijo in pohitrijo, istočasno pa omogočajo delo na daljavo in zagotavljajo večjo varnost pri delu na klancu, delu z nevarnimi kemikalijami. Robot, ki ga gradijo, se bo samostojno vozil po polju in opravljal opravila, kot so gnojenje, špricanje, odstranjevanje plevela in zaznavanje bolezni.