Rusi se vračajo v slovenska zdravilišča in v Portorož

Več je tudi neobremenjenih gostov iz Hrvaške, ki cenijo kakovostno ponudbo.

Objavljeno
06. julij 2017 18.35
Aleš Stergar
Aleš Stergar

Celje - Potem, ko so slovenska zdravilišča v prvi polovici dosegala odlične, tudi rekordne rezultate, so tudi napovedi za glavno poletno turistično sezono optimistične. Zasedenost bo dobra, ponekod celo stoodstotna.

Domači gostje so do poletja v slovenskih naravnih zdraviliščih in termalnih destinacijah izboljšali lanske odlične rezultate, tuji gostje iz nekaterih glavnih trgov pa celo podirajo rekorde.

Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ) Iztok Altbauer tako sporoča, da se vračajo ruski gostje - tradicionalno največ v Rogaško Slatino in Portorož, število njihovih prenočitev pa se je po več sušnih letih povečalo za 53 odstotkov, tako da so se med tujci po številu prenočitev utrdili na tretjem mestu za Avstrijci in Italijani.

Navdušujoč je porast števila gostov (plus 19 odstotkov) in prenočitev (plus 16 odstotkov) iz Hrvaške, kar daje po Altbauerjevih besedah slutiti, da se neobremenjeni gostje, ki dajejo prednost kakovosti in pestrosti ponudbe storitev v slovenskih naravnih zdraviliščih, ki jo zanjo tuji gostje zelo dobro in kritično oceniti, ne pustijo zavajati.

Terme Paradiso Foto: Janoš Zore/Delo

Poleti bo v zdraviliščih veliko gostov iz tujine, predvsem iz Italije - seveda avgusta, Avstrije in Nemčije. Prav nemško govoreče goste so maja kar pogrešali, saj so se njihovi »počitniški« prazniki z vnebohodom začeli šele konec meseca, za binkošti in telovim nadaljevali ter končali junija.

Aktivno v podjetjih

V Termah Čatež projekcije obiska gostov kažejo, da se bo rast, tako števila prenočitev kot števila kopalcev nadaljevala, tako da so pričakovanja glede poletne zasedenosti zmogljivosti podobna lanskim.

V Termah Krka ocenjujejo, da bo zasedenost zmogljivosti v Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah, v obmorskem Strunjanu in na Otočcu to poletje višja kot lani, v Talasu Strunjan pa pričakujemo polno zasedenost kapacitet. Vrhunec poletne sezone pa povsod pričakujejo v začetku meseca avgusta - z začetkom italijanskih počitnic.

Do konca leta želijo povečati tako število nočitev kot prihodkov od prodaje, kar nameravajo uresničiti s pospešeno promocijo produktov z višjo dodano vrednostjo, kot so programi medicinskega velnesa ter programi za ohranjanje in krepitev zdravja.

Tudi v Thermani Laško pričakujejo rast na vseh programih, posledično tudi pri prihodkih. Še naprej predvidevajo porast tujih gostov, zlasti italijanskih.

Thermana Laško Foto: Leon Vidic/Delo

Po lanskih rekordnih poslovnih rezultatih je v družbi Sava Turizem trend tudi v letošnjem prvem polletju pozitiven. Trenutno stanje rezervacij za obdobje julij - avgust je boljše v primerjavi z enakim obdobjem lani, tako v termah v panonskem delu kot tudi na Bledu. Glede na trenutno stanje rezervacij stopajo v drugo polovico leta z zmernim optimizmom.

V Termah Olimia so prvo šestmesečje uspešno zaključili, optimistično pa zrejo tudi v drugo polovico leta 2017, kjer v poletnih mesecih potrjujejo sloves letnega kopališča, kjer se pač moraš ustaviti. Na uspešno poletno sezono pa vpliva tudi inovativna in nadvse privlačna ponudba ter novi tobogan.

V šestih portoroških hotelih LifeClass so imeli doslej kar 56 odstotkov več ruskih in 53 odstotkov več slovenskih nočitev v primerjavi z lani. Povečalo se je tudi število avstrijskih in italijanskih nočitev. Trenutno je dinamika rezervacij do konca leta za nekaj odstotkov boljša kakor lani, vendar predvidevajo, da bodo končne številke zelo podobne lanskim.

Foto: Tadej Regent/Delo

V skladu s pričakovanji in načrti so trenutno stanje zasedenosti ter napovedi v Termah Zreče. V prvi polovici leta pa gostili največ gostov iz Slovenije, nato sledijo gostje iz sosednje Madžarske, iz bivših držav Jugoslavije, Nemčije, Rusije, Avstrije in Italije.

Največjo rast, v primerjavi z lanskim letom so zabeležili pri ruskih gostih, do konca leta pa ne pričakujemo večjih odstopanj, le še popravek števila nočitev gostov s trgov, kjer v tem trenutku še zaostajajo za lansko realizacijo.