S sladoledom Ajdova dekl'ca v Pariz

Na tekmovanju Ecotrophelia Slovenija je zmagala inovativnost študentov primorske univerze

Objavljeno
02. junij 2016 21.43
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič
Ljubljan - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij GZS je na 16. Vrhu kmetijskih in živilskih podjetij že osmo leto zapored razglasila zmagovalce tekmovanja Ecotriophelia Slovenija. Na letošnjem tekmovanju se je pomerilo šest ekip študentov, zmagovalec pa je postal sladoled Ajdova dekl'ca z okusom ajde in kislega mleka.

Glavni cilj tekmovanja Ecotrophelia s področja inovativnosti v živilskem sektorju je spodbujanje kreativnosti, inovativnosti, razvoja novih živilskih proizvodov, predvsem pa timskega dela že v času študija. Povezuje slovensko živilskopredelovalno industrijo s fakultetami in raziskovalci. Gre za dragoceno praktično izkušnjo, saj imajo študenti možnost razviti inovativen živilski izdelek z združevanjem kompleksnih elementov razvoja (tehnološki, senzorični, proizvodni, zakonodajnopravni, finančni, okoljski in trženjski).

Ocenjevalno komisijo v sestavi dr. Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP in predsednica komisije), Clemens Brugger (neodvisni zunanji strokovnjak), mag. Darja Jamnik (Mercator-Emba), Janja Leban (GZS-Služba za varstvo okolja), mag. Mateja Juvančič (Ljubljanske mlekarne), dr. Blaža Nahtigal (MKGP-UVHVVR) in mag. Simona Rataj (GZS-Tehnološki razvoj in inovativnost) je najbolj prepričal sladoled z okusom ajde in kislega mleka.

Ali drugače, med izdelki, ki si po besedah predsednice ocenjevalcev vsi zaslužijo priznanje, je o zmagovalcu odločal javni nastop in predstavitev projekta, struktura in vsebina pojasnjevalnotehničnega dosjeja ter nenazadnje senzorične lastnosti izdelka.

Inovativno: Kalcijev prah iz jajčnih lupin

»Sladoled Ajdova dekl'ca je funkcionalno živilo, saj je odličen vir kalcija in beljakovin. S svojo inovativno kombinacijo okusov ajde in kislega mleka predstavlja novost na slovenskem in evropskem trgu. Najbolj inovativno komponento izdelka pa predstavlja dodan kalcijev prah, pridobljen iz jajčnih lupin, ki ima zelo visoko biološko vrednost. Po trenutni zakonodaji so jajčne lupine stranski produkt, ki v prvi vrsti ni namenjen prehrani ljudi, predstavlja pa nagrajeni izdelek odlično rešitev in s tem uporabo lupin v bodoče tudi za namene prehrane, seveda ob ustrezni termični obdelavi in pripravi jajčnih lupin. Zmagovalni izdelek je zapakiran tudi v posebno stiropor embalažo, ki se lahko večkrat reciklira in ima obenem tudi dobre termoizolacijske lastnosti,« še pojasnjujejo organizatorji tekmovanja.

Drugo mesto je zasedel izdelek z imenom Cha Kombucha -osvežilna probiotična nizkoalkoholna fermentirana pijača z okusom mete in bezga, tretje mesto pa izdelek z imenom Bonboniera Vida - ekološke, veganske in presne praline z visoko vsebnostjo beljakovin in vlaknin v štirih okusih.

Z izdelkom Ajdova dekl'ca bo ekipa študentov v sestavi Tjaša Trobec, Peter Jantol, Tanja Črešnovar in Nina Mandelj, pod mentorstvom doc. dr. Borisa Kovača s Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju Ecotrophelia. To bo oktobra v Parizu v okviru svetovnega prehranskega sejma Sial.