Samostojna podjetnica leta je Erika Kostanjšek

Finalistki sta bili še Valerija Grubelnik in Štefanija Kuzmič.

Objavljeno
06. april 2017 16.06
500 podjetnic
Cveto Pavlin
Cveto Pavlin

Ljubljana − Velika dvorana Grand Hotela Union je v sredo pokala od energije. Nič nenavadnega, saj jo je napolnilo 650 samostojnih podjetnic, ki so se udeležile vsakoletnega srečanja pod nazivom 500 podjetnic. Letošnji največji dogodek za žensko podjetništvo je bil peti po vrsti.

Dopoldanski izobraževalni program so popoldne končale z izborom samostojne podjetnice leta. Analitični partner pri izboru je bila družba Bisnode, ki je omogočila dostop do kakovostnih podatkov o poslovanju, izbor pa je opravila petčlanska žirija v treh krogih. V finale so se uvrstile poleg zmagovalke Erike Kostanjšek še Valerija Grubelnik in Štefanija Kuzmič.

Povezovanje in sodelovanje

»Presenečena sem, hkrati pa je izjemna čast dobiti takšno nagrado, ki pooseblja žensko podjetništvo. S povezovanjem in sodelovanjem ženske zmoremo veliko več,« ja ob razglasitvi za najboljšo samostojno podjetnico leta dejala Erika Kostanjšek, direktorica podjetja E3Plus, ki se ukvarja z računovodskimi storitvami in davčnim svetovanjem. V kolektivu je šest žensk, vendar si želijo tudi kakšnega moškega, da bi se prepletale moška in ženska energija.

Vse tri finalistke letošnjega izbora za samostojno podjetnico leta. Z leve proti desni Štefanija Kuzmič, Erika Kostanjšek, zmagovalka, in Valerija Grubelnik. Foto: Blaž Samec/Delo

Med drugima dvema finalistkama se Štefanija Kuzmič ukvarja z gostinstvom in zaposluje že več kot 40 delavcev, Valerija Grubelnik pa ima cvetličarno, v kateri delajo tri delavke. Štefanija je svojo poslovno pot začela leta 1996, Valerija pa 2010.

Volja in trdo delo

»V gostinstvu sem začela sama. Mož je imel svoje podjetje in se je ukvarjal z računalniškimi programi. Zdaj tudi mož in otroci delajo z menoj v gostinstvu. Celotna družina je vpeta v to dejavnost. Dela je veliko, moram pa poudariti, da imam dobre sodelavce. Nekateri so z menoj že 20 let, česar sem še posebej vesela,« pravi Štefanija Kuzmič.

Valerija Grubelnik pravi, da se uspeh lahko doseže le z voljo in trdim delom. »Začela sem povsem sama, iz nič. Delam res veliko, tako da včasih spim tudi zgolj po dve uri. Življenje sem dala za podjetje. Nimam družine, ampak striktno samo delo in partnerja, ki vse tolerira. Dati je treba stoodstotno energijo. Dosti podjetnic ne raste, ker imajo družino, kar zahteva svoj čas.«

Samostojne podjetnice se bodo svojega tradicionalnega srečanja udeležile tudi prihodnje leto. Pravijo, da jih bo prišlo še več kot letos.