Sava izbrala kupca za Gorenjsko banko

Neuradno je izbrani kupec srbska AIK banka.
Objavljeno
13. december 2017 16.05
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Upravni odbor Save je danes potrdil končni predlog prodajne pogodbe za odprodajo delnic Gorenjske banke, ki so v lasti družbe, so za STA sporočili iz Save. O soglasju za prodajo in prenos premoženja bodo lastniki na čelu s SDH, Kadom in skladom York odločali na skupščini. Neuradno je izbrani kupec srbska AIK banka.

Sava banko prodaja od predlani, sredi lanskega leta pa je oblikovala konzorcij za skupno prodajo 55 odstotkov delnic banke, v katerem so še Abanka, Družba za upravljanje terjatev bank in Zavarovalnica Triglav. Prodajo je Savi po tem, ko je pristala v prisilni poravnavi, naložila Banka Slovenije in ji v njej odvzela glasovalne in upravljavske pravice.

Za ta delež v Gorenjski banki so se neuradno zanimali sklad Quantum Strategic Partners v lasti družine milijarderja Georgea Sorosa, sklad Apollo, ki je med drugim lastnik Nove KBM, in srbska AIK. Slednja ima v Gorenjski banki več kot 20-odstotni delež. Kot je razvidno s spletne strani Banke Slovenije, je že konec februarja od nje pridobila novo dovoljenje, da lahko delež v tej banki poveča nad 50 odstotkov.

Težava v postopku izbire kupca je bila po pisanju medijev ta, da so kupci za delnico Gorenjske banke ponujali premalo.

Kot smo pisali v Delu se je Savin upravni odbor vendarle odločil, da za 37,6 odstotka delnic Gorenjske banke, ki so v lasti družbe, sprejme ponudbo srbske AIK banke v lasti milijonarja Miodraga Kostića.

Prodajo Gorenjske banke je Savi po tistem, ko je pristala v prisilni poravnavi, septembra 2015 naložila Banka Slovenije in ji v njej medtem odvzela glasovalne in upravljavske pravice. Nedavno je Banka Slovenija po poročanju TV Slovenija Savi naložila tudi pol milijona evrov kazni, ker ni v roku prodala svojega deleža v banki.