Še v krču, a razmere v Rusiji se stabilizirajo

Rubelj sicer pridobiva na vrednosti, a je še vedno šibak.

Objavljeno
25. julij 2016 17.42
Nejc Gole, Marjana F. Kristan
Nejc Gole, Marjana F. Kristan

Tečaj ruskega rublja od letošnjega februarja pridobiva na vrednosti, kar budno spremljajo slovenska podjetja, saj je Rusija za našo državo sedmi najpomembnejši izvozni trg.

V Gorenju ugotavljajo, da so letos razmere v Rusiji stabilnejše, glavni direktor Iskratela Željko Puljić v drugi polovici leta pričakuje povečanje investicij v Ruski federaciji. Tudi v Krki verjamejo, da se bo povpraševanje po njihovih izdelkih v Rusiji nadaljevalo.

Zaradi padca cen nafte in plina ter posredno zmanjšanja vrednosti ruskega rublja ter hkrati sankcij zaradi konflikta v Ukrajini je rusko gospodarstvo v krču, poudarja Željko Puljić. To je udarilo tudi po slovenskih podjetjih.

Izvoz na za Slovenijo sedmi najpomembnejši izvozni trg se je lani glede na leto prej zmanjšal za petino na 792 milijonov evrov. Izvoz se krči tudi letos, in sicer so slovenska podjetja v Rusijo v prvih štirih mesecih izvozila za 196 milijonov evrov, kar je 15 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Največjo težavo nam povzroča nestabilnost tečaja rublja, opozarja Puljić: »Zato naši kupci manj sredstev namenjajo vlaganju v razvoj omrežja. Zato zaznavamo padec marže in padec prodaje.«

Kako se znižanje vrednosti ruske valute kaže v prodaji zdravil? Krka je v prvih treh mesecih letos prodajo v Ruski federaciji, izraženo v rubljih, povečala za devet odstotkov, količinsko pa za deset odstotkov. A je prodaja, izražena v evrih, zaradi nižjega povprečnega tečaja rublja za devet odstotkov zaostala za prodajo v enakem lanskem obdobju.

Od februarja se tečaj rublja stabilizira in pridobiva na vrednosti, a je še vedno več kot 50 odstotkov šibkejši kot pred začetkom konfliktov v Ukrajini in padcem cene nafte, pojasnjuje vodja za zavarovanje kreditov pri SID banki Matjaž Mušič.

Gorenje nad načrti

Razmere v Rusiji so letos stabilnejše in to se je pokazalo tudi na obsegu poslovanja, pravijo v Gorenju. V prvem četrtletju so namreč dosegli več kot 30-odstotno rast in presegli načrtovane prihodke.

»Tudi v Rusiji krepimo prodajo v premijskem segmentu, predvsem pod znamko najvišjega cenovnega razreda Asko. Na ruskem trgu stavimo tudi na dizajnerske linije aparatov, ki jih razvijamo v sodelovanju s svetovno znanimi oblikovalci. Letos je to linija Gorenje by Starck. V Rusiji smo letos dosegli pomembne rasti tudi pri prodaji malih gospodinjskih aparatov,« še pojasnjujejo v velenjskem proizvajalcu bele tehnike.

V tem so lani prvič po desetletju rasti ustvarili manj prihodkov kot leto prej, saj se je trg gospodinjskih aparatov v Rusiji zmanjšal za 35 odstotkov.

Za povečavo kliknite na grafiko. Infografika: Delo

Zaradi težavnih poslovnih okoliščin so v Iskratelu po Puljićevih besedah izvedli sistematično lokalizacijo tradicionalnih produktov in rešitev v Ruski federaciji, kar daje možnost prodaje kupcem v pretežni ali delni lasti države prek javnih naročil: »Poleg tega smo sprejeli odločitev o lokalni partnerski povezavi, prek katere načrtujemo razširiti prodajo v segmentih, kjer prej nismo konkurirali večjim podjetjem, predvsem iz Kitajske in lokalnim integratorjem, ter v industrijskih vertikalah, v katerih prej nismo bili prisotni, kot so javna varnost, transport, energetika.«

Po njegovih besedah nameravajo z vzpostavitvijo strateškega lokalnega partnerstva zavarovati poslovanje v obdobju od 2017 do 2020 in doseči zmerno, a stabilno rast: »Skupni cilj je povečati obseg poslovanja na ruskem trgu, razviti nove produkte in prodreti na tretje trge – v Iran in širšo kaspijsko regijo ter globalno. Ruska federacija bo za Iskratel tudi v prihodnje najpomembnejši strateški poslovni in tudi strokovni fokus.«

Puljić pričakuje, da se bodo v drugi polovici tega leta investicije povečale. Za letos načrtujejo doseči 30 milijonov evrov prodaje, prihodnje leto pa povečanje vsaj za četrtino.

Krka s statusom domačega proizvajalca

Tudi v Krki verjamejo, da se bo povpraševanje po njihovih izdelkih v Rusiji nadaljevalo. V Rusiji imajo namreč z lastnima proizvodno-distribucijskima centroma Krka Rus 1 in 2 status domačega proizvajalca in marketinško-prodajno mrežo od Kaliningrada pa do Vladivostoka.

Krka je z Rusko federacijo povezana več kot 50 let. Od leta 1965, ko so se prvič podali na ta veliki trg ter na sejmu v Moskvi predstavili in uspešno prodali svoje prve farmacevtske izdelke, pa do danes je njihovo sodelovanje z ruskimi partnerji napredovalo z izrazito dinamiko. Krka je leta 1992 v Moskvi ustanovila predstavništvo in ga kasneje okrepila še z več podružnicami; leta 1999 so prav tako v Moskvi ustanovili podjetje OOO Krka Rus, leta 2000 pa še distribucijsko podjetja OOO Krka Farma.

Za povečavo kliknite na grafiko. Infografika: Delo

Kot pomemben poslovni preskok v Krki navajajo izgradnjo moderne farmacevtske tovarne Krka Rus in distribucijskega centra v industrijskem območju mesta Istra na severozahodu Moskve leta 2003, s čimer so pridobili status domačega proizvajalca. Je pa zatem Krka leta 2013 v Istri z naložbo v novo tovarno Krka Rus 2 v vrednosti 135 milijonov evrov proizvodne zmogljivosti še povečala.

»Danes v tovarnah Krka Rus proizvedemo kar polovico vseh izdelkov, prodanih na ruskem trgu. Danes Krko in naše kakovostne, učinkovite in varne izdelke v Rusiji dobro poznajo, saj smo navzoči v lekarnah po vsej državi,« pravijo v novomeški tovarni zdravil.

Uspeh odvisen tudi od lokalnega partnerja

Matjaž Mušič iz SID banke pojasnjuje, da so za slovenska podjetja v Rusiji zanimivi manjši projekti, saj slovenski izvozniki s svojimi proizvodnimi zmogljivostmi ne morejo zadostiti povpraševanju na tem velikem trgu. Obstajajo pa tudi izjeme.

Za povečavo kliknite na grafiko. Infografika: Delo

»Pridobiti posel v Rusiji ob tuji konkurenci ni lahko, to velja tako za podjetja, ki so že navzoča na ruskem trgu, kot še toliko bolj za podjetja, ki se prvič odpravljajo na ta trg,« pravi Mušič.

Mnogo podjetij, ki posluje v Rusiji, ima na tem trgu svoje predstavništvo ali lokalnega partnerja, ki jim pomaga pridobivati posle: »Uspeh je tako odvisen tudi od sposobnosti predstavnika oziroma ruskega partnerja, da najde prave potencialne posle.«