Sindikat prometa in zvez proti Uberju

Ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja so pozvali k odstopu od sodelovanja s podjetjem Uber.

Objavljeno
28. september 2016 18.37
US-UBER-EXPERIMENTS-WITH-DRIVERLESS-CARS
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije je ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja danes pozval k odstopu od sodelovanja s podjetjem Uber. Kot so zapisali v sporočilu, je način izvajanja Uberjevih prevozov v nasprotju s slovensko zakonodajo. Ta namreč določa izdajo licence tudi za taksi prevoznike, kar naj bi v Sloveniji izvajal Uber.

»Z odločitvijo o podpisu namere s podjetjem Uber minister dokazuje, da slabo pozna veljavne slovenske predpise. V Sloveniji uporabljamo zakon o prevozih v cestnem prometu, iz katerega izhaja tudi pravilnik o licencah za opravljanje prevozov v cestnem prometu. Omenjena zakonodaja jasno določa obveznost izdaje licence tudi za taksi prevoznike, kar naj bi v Sloveniji izvajal Uber,« so poudarili v sindikatu.

Ministra pozivajo, naj se seznani s predpisi in kakršno koli nadaljnjo aktivnost v povezavi z Uberjem nemudoma opusti. S tem bi omogočil delo na že tako problematičnem področju izvajanja taksi prevozov, še menijo v sindikatu.

Koprivnikarja so k odstopu od sodelovanja z Uberjem minuli teden pozvali tudi Sindikat Mladi Plus, Svobodni sindikat Slovenije, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo ter Društvo Svetovalnica za migrante. Kot razlog navajajo prakso podjetja, ki se izogiba odgovornosti do svojih zaposlenih in potrošnikov.

Organizacije ministru očitajo, da je pismo o nameri podpisal s podjetjem, katerega storitve so prepovedane širom sveta zaradi njihove prakse, ki se izogiba odgovornosti do svojih zaposlenih in potrošnikov. Ob tem še opozarjajo na neskladnost tovrstne prakse z dokumentom Za dostojno delo, ki ga je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti javno objavilo v začetku letošnjega marca.

Uber je v odzivu obtožbe zanikal in med drugim izpostavil svoje prepričanje, da bodo skupni napori koristili predvsem slovenskim potrošnikom, ki morajo biti vedno na prvem mestu.

Pismo o nameri, ki ga je minister Koprivnikar v četrtek v San Franciscu podpisal s podjetjem Uber, je podlaga za sklenitev memoranduma med vlado in Uberjem do konca leta 2016. S tem naj bi bilo po besedah ministrstva vzpostavljeno partnerstvo za spodbujanje razvoja sodelovalnega in digitalnega gospodarstva v Sloveniji.