Škandal z izdelki Kobe Steel dobiva nove razsežnosti

Sporne izdelke je po najnovejših podatkih uporabljalo več kot 30 priznanih podjetij. Med njimi sta tudi Boeing in Airbus.
Objavljeno
13. oktober 2017 13.22
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Tokio − Izdelke iz aluminija in bakra japonskega jeklarja Kobe Steel, ki je v nedeljo priznal ponarejanje podatkov o njihovi kakovosti, je po najnovejših podatkih uporabljalo več kot 30 priznanih podjetij. Med njimi sta tudi Boeing in Airbus. To je še poglobilo afero, ki je ta teden občutno znižala vrednost delnic jeklarja.

Kobe Steel je sporne izdelke dobavil številnim priznanim japonskim podjetjem, med njimi avtomobilskim proizvajalcem Toyota, Nissan in Honda. Po danes objavljenih podatkih, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, pa so sporne izdelke med drugim uporabili tudi pri Boeingu in Airbusu ter pri General Motors, Tesli in Daimlerju.

Vrsta Kobejevih strank medtem preverja kakovost izdelkov, podjetje pa skupaj z njimi preverja podatke in sodeluje tudi pri preverjanju kakovosti.

Kobe je v nedeljo priznal, da so izdelke s prirejenimi podatki, ki so jih dobavili med septembrom 2016 in avgustom letos, prodali približno 200 strankam. Prvi mož družbe Hiroya Kawasaki se je v četrtek opravičil vsem prizadetim, danes pa naj bi v družbi pripravili tudi brifing za medije.

Vrednost delnic družbe je ta teden upadla za okoli 40 odstotkov.