Skupina Triglav v polletju z rastjo premij in dobička

V prvem polletju je zbrala 547,8 milijona evrov bruto premij, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Objavljeno
18. avgust 2017 11.50
šipić triglav
M. F. K., STA
M. F. K., STA
Ljubljana - Skupina Triglav je v prvem polletju zbrala 547,8 milijona evrov bruto premij, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je medtem zvišal za šest odstotkov na 36,1 milijona evrov, dobiček pred obdavčitvijo pa znižal za dva odstotka na 42,4 milijona evrov. Uprava zavarovalnice je s poslovanjem zadovoljna.

Bruto premij je bilo na ravni skupine zbranih za 41,2 milijona evrov več kot pred enim letom. V največjem segmentu, premoženjskih zavarovanjih, se je premija povečala za osem odstotkov, v segmentu življenjskih zavarovanj za šest odstotkov in v segmentu zdravstvenih zavarovanj za 14 odstotkov, so sporočili iz največje slovenske zavarovalnice.

Poslovanje je bilo uspešno na vseh trgih skupine. V Sloveniji je bila dosežena povprečna premijska rast v višini sedem odstotkov, na trgih zunaj Slovenije pa 12 odstotkov. Največjo, 33-odstotno premijsko rast, so zabeležili na srbskem trgu.

Največji ostaja slovenski trg

Slovenski trg ostaja največji trg skupine, vendar pa Zavarovalnica Triglav postopno krepi delež zavarovalne premije na trgih zunaj Slovenije. Ob polletju je tako ta znašal 17,6 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke več kot konec junija lani.

Skupina je v prvih šestih mesecih zabeležila za 314,2 milijona evrov bruto škod, kar na letni ravni predstavlja štiriodstotno rast. Rast je predvsem posledica povečanja zavarovalnega portfelja in povečane škodne pogostnosti.

"Prav tako so na letošnje poslovanje imeli določen vpliv tudi množični škodni dogodki, njihova skupna vrednost v prvem polletju je 13,1 milijona evrov. Kljub povečanju škodnega dogajanja je dosežen kombinirani količnik skupine v višini 95,5 odstotka ugoden in na ravni njegove povprečne ciljne vrednosti strateškega obdobja," so pojasnili.

Matična družba Zavarovalnica Triglav je v prvem polletju zbrala 352,1 milijona evrov bruto premij, kar je v medletni primerjavi sedem odstotkov več. Čisti dobiček se je v tem času zvišal za 19 odstotkov na 35,1 milijona evrov, dobiček pred obdavčitvijo pa za 10 odstotkov na 40,4 milijona evrov.

Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je s poslovanje zadovoljen. "Upoštevaje predvidene razmere do konca leta ocenjujemo, da bo letni dobiček pred obdavčitvijo skupine dosežen v načrtovanem razponu. V leto 2017 smo vstopili z jasno začrtano strategijo. Naša vizija je, da dinamično razvijamo nove načine poslovanja, ki so temelj našega odgovornega dolgoročnega razvoja, hkrati pa poslujemo dobičkonosno in varno," je dodal.