Slovenija močna kandidatka za novo tovarno robotov

Yaskawa: investicija v novo tovarno bi v Sloveniji zagotovila 200 delovnih mest. Ribniško podjetje od leta 2011 dosega kar 30-odstotno rast.

Objavljeno
28. oktober 2015 19.40
Yaskawa Ribnica
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ribnica – Slovenija je zelo močna kandidatka za lokacijo nove Yaskawine tovarne v Evropi, je na prireditvi ob sto letnici japonskega proizvajalca robotov poudaril predsednik Yaskawa Robotics Europe Bruno Schnekenburger. Če bo Slovenija izbrana, bo investicija k nam prinesla 200 novih delovnih mest.

Ko nanese beseda na privabljanje tujih naložb se Slovenija resnici na ljubo v zadnjih letih ne more pohvaliti s prav bleščečimi rezultati. Tudi ali pa predvsem zato so danšanje besede Bruna Schnekenburgerja o možnostih, da bi vodilni japonski proizvajalec robotike in sistemov za avtomatizacijo za gradnjo svoje nove evropske tovarne robotov izbral Slovenijo, zvenele obetavno. Japonska Yaskawa zdaj izbira med Slovenijo, Slovaško, Češko in Poljsko, odločitev bo predvidoma znana prihodnje leto.

»Ta projekt je izjemen izziv, saj gre za investicijo med 35 in 40 milijonov evrov, ki bi v Slovenijo prinesla dvesto izjemno kakovostnih delovnih mest, pa tudi razvoj, lahko bi steklo sodelovanje z inštituti, s fakultetami. Prepričan sem, da bi bil pomen te tovarne izjemnega pomena za Slovenijo. Že zdaj postajamo Yaskawin evropski center za razvoj robotike, če se odločijo za nas, pa bo Slovenija postala tudi pomembna evropska lokacija za proizvodnjo robotov in robotskih linij,« je poudaril Hubert Kosler, ki vodi ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro.

Izrazil je tudi upanje, da bodo pri kandidaturi dobili ustrezno podporo slovenske vlade v obliki spodbudnega paketa za privabljanje tujih naložb. Odločitev japonskih partnerjev o lokaciji nove tovarne bo namreč odvisna tudi od spodbud, ki jih bo investiciji namenila država, konkurenca pa je huda. »Vse države tujim investitorjem ponujajo atraktivne pakete za tuje naložbe. Yaskawa to pričakuje,« je dejal Kosler.

Robotika prodira v vse pore življenja

Ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro sta v lasti japonske korporacije Yaskawa Electric, največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov, že nekaj desetletij. Natančneje od leta 1996, ko so v Ribnici dobili priložnost in zaupanje japonskih lastnikov ter pričeli s proizvodnjo robotskih celic. Obe podjetji imata danes skupaj že več kot 120 zaposlenih, močno rasteta tudi v prodaji, saj od leta 2011 podjetji dosegata kar 30-odstotno letno rast. Medtem, ko sta lani skupaj dosegli 25 milijonov evrov prodaje, so letošnji rezultati še boljši, saj pričakujejo 35 milijonov evrov prodaje.

Hubert Kosler pravi, da je robotika danes v izjemni ekspanziji, saj prehaja v vse pore našega življenja. »Če želimo povišati produktivnost, je robotika nujna za Slovenijo, nujna je tudi za industrijo in za delovna mesta,« je poudaril. Ob tem je spomnil, da je bila industrijska robotika nekoč prisotna predvsem v avtomobilski industriji, danes pa je tudi v drugih panogah; v prehrambeni in v industriji pijač, v medicini ali celo v restavracijah oz. v visokoproduktivnih linijah, kjer pakirajo hrano za dnevne obroke. Še več. Robotika danes prinaša tudi humanizacijo delovnih mest, denimo takrat, ko roboti opravijo določena dela in s tem preprečijo, da bi se zaposleni poškodovali.

Yaskawa Electric Corporation, ki je izumila koncept mehatronike, je največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov in ustvari skoraj tri milijarde poslovnega obsega letno. Njen sedež se nahaja v mestu Kitakyushu, zaposluje pa kar 15.000 ljudi po vsem svetu.

Uspeh, ki lahko prepriča tudi druge tuje investitorje

Današnje slovesnosti ob 100. obletnici družbe Yaskawa Electric Corporation se je udeležil tudi premier Miro Cerar in izrazil zadovoljstvo, da Yaskawa prepoznava Slovenijo kot eno najresnejših lokacij za uresničenje nadaljnjih načrtov z morebitno gradnjo nove Yaskawine tovarne robotov v Evropi. Ob tem je spomnil, da je država leta 2012 ribniškemu podjetju že podelila subvencijo za širitev in nova delovna mesta, kar je tudi obrodilo sadove, saj se je število zaposlenih podvojilo.

»Morebitna postavitev nove tovarne prav v Sloveniji bi potrdila odličnost dosedanjega dela obeh Yaskawinih hčerinskih podjetij in njunih zaposlenih. Za Slovenijo pa bi tovrstna naložba predstavljala potencial nadaljnjega razvoja, nova delovna mesta ter pomemben dokaz, da je Slovenija ugodno okolje za tuje naložbe v razvoj, raziskave in inovacije,« je ocenil slovenski predsednik vlade in spomnil, da je spodbujanje internacionalizacije in privabljanje tujih naložb ena izmed prioritet vlade.

Japonske neposredne naložbe v Sloveniji so konec leta 2013 znašale 44,4 milijona evrov in premier meni, da je tukaj še veliko prostora za rast. »S tem v zvezi si bo vlada v prihodnjih mesecih in letih še posebej prizadevala ustvarjati čim bolj ugodno poslovno okolje tako za naložbenike kot tudi za obstoječa podjetja,«je o načrtih vlade še povedal premier.