Slovenska ekipa ZeroPass je na hackathonu najbolj prepričala

Njihova rešitev nadgrajuje obstoječe tehnologije, kar ji omogoča izredno hiter nastop na trg in enostavno uporabo.

Objavljeno
17. oktober 2016 13.43
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Ljubljana − Strokovno komisijo 2nd Adriatic FinTech Hackathona je ta konec tedna najbolj prepričala ekipa ZeroPass iz Slovenije z inovativno rešitvijo Contact2Pay.

»Rešitev Contact2Pay vzame brezstične kartice in jih uporabi za plačevanje po spletu. Vsakič, ko naročimo po spletu, dobimo obvestilo na telefon in tam odobrimo transakcijo z NFC-kartico. Posebnost tega je, da čeprav je telefon uporabnika okužen, je celotna transakcija še vedno varna, ker jo brani čip na NFC-kartici, kjer se izvede podpis transakcije,« je opisal rešitev član zmagovalne ekipe Luka Perčič.

Na finančno-tehnološkem hackathonu, ki so ga ob podpori partnerjev organizirali v Halcomu, je 1200 domačih in tujih programerjev, oblikovalcev ter idejnikov 24 ur razvijalo rešitve za sedem izzivov, ki so jih pripravili SKB, Nova KBM, Bitstamp, MicroBlink, Halcom Plačila, Halcom CA in Atlantic Grupa.

»Zmagovalna ekipa se je pokazala s precej drugačno rešitvijo od preostalih, pri kateri so namesto vnosa gesla, na primer za potrdilo plačila, uporabili NFC, ki je prisoten na vseh novih brezstičnih karticah (rešitev je bila neodvisna od banke, ki je izdala plačilno kartico). S samim dotikom kartice in telefona se potrditev plačila izvede brez dodatnega vnašanja gesla pri uporabniku, ki ga lahko neki napadalec tudi prestreže. S takšno rešitvijo so se lotili problema varnosti na način, prijazen do uporabnika, pri čemer niso žrtvovali stopnje varnosti. Rešitev je bila inovativna, nadgrajevala je obstoječe tehnologije, kar ji omogoča izredno hiter nastop na trg, in je bila enostavna za uporabo. Poleg vsega pa je bila še tehnično zanimiva in zahtevna za izvedbo. Imela je vse, kar bi si želeli pri zmagovalcu hackathona. Ekipa se je z rešitvijo izredno izkazala in je odličen zmagovalec drugega Adriatic FinTech Hackathona ter postavila visoke standarde za vse bodoče hackathone,« je odločitev žirije obrazložil Miha Vidmar, direktor razvoja v podjetju Halcom in član glavne žirije.

S hackathonom želijo v Halcomu aktivno prispevati k hitrejšemu razvoju celotnega ekosistema, ki največje vzpone doživlja predvsem v zahodnih državah. Industrija FinTech namreč v zadnjem času doživlja hiter vzpon ter potrošnikom nudi vse bolj napredne, preproste in učinkovite rešitve za njihov vsakdan. Sestavljajo jo podjetja, ki z uporabo tehnologije in tehnoloških inovacij poskušajo izboljšati trenutne finančne storitve.

»Halcomu je z organizacijo FinTech Hackathona uspelo doseči postavljene cilje in povezati banke ter startupe v premikanju meja v inoviranju na področju finančne industrije. Zelo vesel sem pozitivnega odziva partnerjev in verjamem, da je letošnji dogodek nadgradil lanskega ne samo po številu tekmovalcev in kvaliteti inovacij, temveč tudi s kakovostnimi partnerji in prepoznavnostjo v širšem jadranskem in balkanskem prostoru. S tem Hackathonom smo pokazali, da lahko vsi skupaj inoviramo in prehitimo tudi druge globalne ponudnike,« je povedal glavni izvršni direktor Halcoma Marko Valjavec.