Slovenski lebdeči gramofon na Kickstarterju

Gre za prvi ledbeči gramofon na svetu, ki so ga razvili pri podjetju Mag-Lev Audio.

Objavljeno
12. oktober 2016 15.23
gramofon
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Ljubljana − Na platformi množičnega financiranja Kickstarter se je danes začela kampanja za prvi ledbeči gramofon na svetu, ki so ga razvili pri podjetju Mag-Lev Audio. Ekipa s produktom cilja na audiofile oziroma ljubitelje vinilk. Za Kickstarter pa so se odločili, ker prek te platforme lahko dosežejo široko publiko in hitro pridobijo na prepoznavnosti.

Kot je na predstavitvi projekta dejal Davorin Furlan, so v projektu združili podjetniške izkušnje in mladostno inovativnost. Mag-Lev je prvi gramofon na svetu, katerega vinilna plošča lebdi v zraku s pomočjo magnetne blazine.

»Ugotovili smo, da med pogovori o novih idejah neprestano menjamo vinilke in se odločamo, katera naj se zavrti naslednja. Ideja, zakaj ne bi vinilka lebdela v zraku je bila na začetku malo nenavadna, ampak le dokler nismo kupili levitatorja in ugotovili, da je to dejansko mogoče,« so povedali ustvarjalci produkta, ki so po nekaj mesečnih testiranjih končno prišli do popolnoma delujočega prototipa.

Velik del razvoja, ki še ni zaključen, so posvetili rešitvi problema pogona vrtljive plošče na daljavo. Prednost njihovega izdelka pa je ta, da v njem ni delov, ki bi se obrabili. Pokazali so ga že nekaj audiofilom, ki so nad njim navdušeni, prispevali pa so tudi nekaj predlogov izboljšav.

Gramofon MAG-LEV Audio ima prednastavljeno ročico in gramofonsko glavo, ter priključek s katerim se lahko uporabnik poveže na avdio sistem. »Ker razumemo, kako občutljive so vinilne plošče, gramofon po koncu predvajanja sam dvigne ročico. Ta funkcija ploščo obvaruje, da se ta ne opraska, hkrati pa podaljša življenjsko dobo gramofonske glave,« pravijo v ekipi.

S pritiskom na gumb lahko menjate hitrost predvajanja tudi iz 33,3 na 45 obratov na minuto (rpm). Gramofonu so dodane tudi nožice za »krožnik«, ki mu omogočajo, da počiva v ugasnjenem stanju. Podstavčne nožice se ob vklopu gramofona samodejno spustijo. Ko se ročica vrne na svoje prvotno mesto, se nožice samodejno dvignejo, tako da lahko varno ugasnete gramofon.

Ob izpadu električnega toka, gramofonu pomaga vgrajen UPS sistem, ki shrani dovolj električne energije, da se ročica varno dvigne, ustavi vrtenje plošče in postavi nožice v počivajoč položaj. Gramofon in vinilna plošča tako ostaneta tudi ob nepričakovanih dogodkih v prvotnem stanju.

Ekipa Mag-Lev Audio. Foto: Tomi Lombar/Delo

Pogonski mehanizem je najpomembnejši del gramofona in je popolnoma drugačen od ostalih gramofonov na trgu. Z uporabo inovativno patentirane tehnologije, dosegli ne samo lebdenje, temveč tudi natančno vrtenje krožnika, ki ga s pomočjo senzorjev regulira programska oprema.

Denar iz kampanje, cilj je 300.000 dolarjev, bodo porabili za dokončanje izdelka. V kickstarterski predprodaji bodo cene gramofona pod tisoč evri, v redni prodaji bo stal 1400 evrov.

Tudi če kampanja ne bo uspešna, bodo projekt nadaljevali in iskali nove podpornike, saj so prepričani, da je produkt zanimiv. Poleg tega vinilna kultura ponovno oživlja.

V projektu sta se združili ekipi dizajn studia Desnahemisfera, znana tudi po produktu Goat Mug, in predstavniki podjetja Topsol, ki se ukvarja z razvojem napredne solarne energije.