Socialna vključenost je glavni pogoj za rast

GKN Driveline Slovenija investira 14 milijonov, da bi v 2018 presegli 100 milijonov evrov prihodkov.

Objavljeno
16. junij 2016 18.16
GKN Driveline
Brane Piano
Brane Piano

Zreče - GKN Driveline Slovenija (GKNDS) je od Uniorja kupila zemljišče za širitev. »Novi stroji so naročeni in pogodbe o dobavi izdelkov so sklenjene,« pravi Peter Smole, direktor GKNDS. Podjetje, že od leta 1998 v lasti mednarodne korporacije GKN s 56.000 zaposlenimi v 30 državah in s 7,7 milijarde funtov prihodkov v letu 2015, načrtuje v Sloveniji še večjo rast.

»Čeprav smo se v začetku bali, zdaj vemo, da smo si lahko takšnega lastnika samo želeli,« dodaja prejšnji direktor GKND Andrej Poklič, ki je bil v podjetju že pred prihodom tujega lastnika, zdaj pa je operativni direktor GKN za jugozahodno Evropo.

Zreško podjetje, ki danes za večino evropskih in številne čezmorske avtomobilske znamke izdeluje polgredi, homokinetične člene in tripode, je bilo ustanovljeno pred 30 leti. Letos zaposlujejo več kot 400 delavcev in načrtujejo 73,5 milijona evrov prihodkov. Letos v širitev proizvodnje in razvoj vlagajo 6,1 milijona evrov, prihodnje leto pa bodo investirali še 8,5 milijona evrov. Vse z lastnimi sredstvi. »Tudi v minulih 20 letih se za investicije in razvoj nikoli nismo zadolževali,« pojasni Poklič.

Nove investicije za večje prihodke

Prav investiranje bo predvidoma že leta 2018 prihodke zreškega GKND pognalo nad 100 milijonov evrov. Proizvodnjo so že doslej nenehno posodabljali in povečevali. Pred desetimi leti so izdelali po 1200 polgredi na dan, danes jih več kot 6000. Pred dvajsetimi leti so vsak dan naredili 2000 homokinetičnih členov, zdaj jih naredijo 16.400, pred dvema desetletjema so naredili 1000 tripodov, danes jih vsak dan izdelajo 17.000.

V skladu s politiko svojega lastnika pa v GKND pred povečevanjem proizvodnje postavljajo varnost in zadovoljstvo zaposlenih, ki imajo tudi v proizvodnji čas in kotičke za odmor in osvežitev, table za oddajanje predlogov za izboljšave, za katere so tudi nagrajeni. Spodbujajo tudi dogovarjanje z zaposlenimi in vodstvo pravi, da delovanje sindikata in sveta delavcev podjetju le pomaga, da je še bolj uspešno.

Z lokalnim okoljem v socialnih projektih

Poklič razlaga, kako pomembno je tudi sodelovanje z lokalnim okoljem v socialnih projektih: »Te dni iz naših drugih podjetij v tujini prihajajo k nam delavci na usposabljanje za vodenje. Prvi teden bodo delali v vrtcu v Slovenskih Konjicah, kjer bodo pomagali vrtec urejati, da spoznajo, kako pomembna je skrb in ukvarjanje s soljudmi. Ko osvojijo to, potem veliko uspešneje tudi v podjetju sodelujejo med seboj.«