Sodišče razpisalo narok za stečaj Petrola

Stečaj zahteva Peter Faleskini oziroma njegovo podjetje H12. Petrol je že vložil ugovor.

Objavljeno
22. november 2016 17.15
bsa Petrol
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Petrol, eno najuspešnejših slovenskih družb, je presenetila novica, da je okrožno sodišče v Ljubljani za 21. december razpisalo narok za stečaj Petrola. Stečaj zahteva nekdanji poslovni partner Petrola Peter Faleskini, sicer član upravnega odbora družbe H12 storitve.

Faleskini je s Petrolom sodeloval pri vzpostavitvi sistema Monitel, a pri tem ne sodelujejo več, vendar Faleskini kljub temu terja plačila za uporabo blagovne znamke Monitel, ki jih Petrol zavrača. »Po zapadlih 640 mio evrov (brez DDV) neplačanih terjatev iz naslova uporabe blagovne znamke Monitel in po šestih poslanih opominih, je danes družba H12, lastnica blagovne znamke Monitel, vložila predlog za začetek stečajnega postopka v družbi Petrol,« je sredi oktobra na svoji spletni strani zapisal Faleskini. Dodal je, da mu je Petrol dolžan še vsaj 1,5 milijarde evrov.

Iz Petrola so sporočili, da so zoper zahtevek H12 za stečaj že vložilu ugovor, saj da je zahtevek neutemeljen, ker Petrol nima nobenega poslovnega odnosa z družbo H12 in do nje nima nobene obveznosti.

Zoper H12 in njene odgovorne osebe je Petrol že sprožil postopke za zaščito svojih interesov, so še dodali.

Uspešno poslovanje

Skupina Petrol je sicer v prvih devetih mesecih v primerjavi enakim obdobjem lani dobiček povečala za skoraj petino oziroma na dobrih 57 milijonov evrov. Prodajni prihodki so po drugi strani v tem času skrčili za dobrih sto milijonov oziroma na 2,7 milijarde evrov. Bruto poslovni izid je v tem času znašal 283 milijinonov evrov, kar je desetino več kot konec septembra lani.

EBITDA je znašal 110 milijonov evrov, kar je osem odstotkov več kot v istem obdobju leta 2015. Skupina Petrol je 80 odstotkov EBITDA realizirala s prodajo naftnih derivatov in trgovskega blaga, deset odstotkov z energetskimi in okoljskimi sistemi, sedem odstotkov pa s prodajo utekočinjenega naftnega plina.