Sporten: Želimo preprečiti stečaj Elana

Slovenija Bruslju še ni posredovala popolnih ponudb za Elan, časa za izterjavo nedovoljene državne pomoči pa je vse manj.

Objavljeno
02. februar 2015 19.54
28.1.2013 Kranjska Gora, Slovenija. Izposoja in testiranje novih Elanovih smuci.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – Zmeda pri iskanju rešitve za begunjski Elan je vsak dan večja. Najnovejšo potezo je taktično odigral češki Sporten, ki je z Gorenjsko banko sklenil sporazum o odkupu terjatev do Elana in dodatno zmešal karte v načrtovani prodaji družbe.

Potem ko je Slovenija konec leta zamudila instrukcijski rok Evropske komisije za izterjavo približno 12 milijonov evrov nedovoljene pomoči Elanu, se zgodba o reševanju begunjskega proizvajalca smuči še dodatno zapleta. Vanjo je namreč taktično vstopil eden od potencialnih kupcev Elana, češki Sporten, in z Gorenjsko banko podpisal sporazum o odkupu večmilijonske terjatve do Elana, je objavil časnik Finance, včeraj pa uradno potrdili tudi v Sportenu.

Včeraj je neuradno zaokrožila tudi informacija, da naj bi Sporten sporazum o odkupu terjatev dosegel tudi z nekdanjo vodstveno ekipo Elana Uroša Koržeta, vendar je Korže to zanikal.

Je Sporten stisnil DUTB v kot?

Podpis sporazuma o odkupu terjatev med Gorenjsko banko in Sportenom odpira vrsto vprašanj, saj je Gorenjska banka le eden od upnikov begunjske družbe. Prvo denimo je, ali omenjeni sporazum v čemerkoli (če sploh) olajšuje časovni pritisk pri iskanju rešitve za Elan, ki mora svojim državnim lastnikom vrniti nedovoljeno pomoč. Elan lahko denar za vračilo dobi le od novega lastnika, zato ga je treba prodati, vendar ustreznih ponudb za Elan še vedno ni na mizi. »O Elanu lahko trenutno pojasnimo le, da prejete ponudbe niso bile popolne, zato jih morajo ponudniki dopolniti. O tem smo 30. januarja obvestili tudi Evropsko komisijo,« so včeraj sporočili z ministrstva za finance.

Drugo vprašanje je, kakšno vlogo bo imel poslej Sporten pri iskanju rešitve za Elan. Pri njegovi prodaji bo poleg dogovora z državnimi lastniki namreč potreben tudi dogovor z DUTB, ki je Elanova glavna upnica. Dosedanja pogajanja med DUTB in potencialnimi kupci niso obrodila sadov, tudi zato, ker DUTB svojih terjatev ne sme prodati prepoceni. Visoki odpisi terjatev bi namreč znova lahko pomenili nedovoljeno pomoč. Po neuradnih informacijah je Gorenjska banka pristala na delni odpis dolga, vendar podrobnosti niso znane, saj jih ne razkrivajo ne v Sportenu ne v Gorenjski banki. Poznavalci pa se sprašujejo, ali se Sportenu takšen posel splača tudi v primeru, da Gorenjska banka svojih terjatev do Elana ni imela zavarovanih. Na vprašanje, ali so bile njihove terjatve do Elana zavarovane, v Gorenjski banki niso odgovorili.

V Sportenu sicer zagotavljajo, da so strateški investitor za Elan. »Nikakor ne želimo ogroziti delovnih mest številnih izjemno sposobnih ljudi in dobrega imena Elan. Pod nobenim pogojem ne bomo dali Elana v stečaj in kakršnekoli ideje o stečaju so za nas nesprejemljive. Sporazum z Gorenjsko banko smo podpisali zato, da bi preprečili stečaj Elana, kar je v skupnem interesu Sportena in Gorenjske banke. Dosežen dogovor bo Elanu omogočil finančno stabilnost in razvoj. Upamo, da bo transakcija hitro končana, na standarden način in se bosta za Elan končno začela razvoj in rast. Prepričani smo, da bo nakup s strani Sportena dober tako za Slovenijo kot tudi za delničarje Elana,« med drugim navajajo v Sportenu. A medtem ko potencialni interesenti taktizirajo, se čas za izterjavo državne pomoči izteka. Če bo Bruselj minilo potrpljenje, lahko proti Sloveniji sproži tožbo na sodišču EU, v najslabšem primeru pa lahko državi zaradi neizterjave denarne pomoči naloži celo plačilo denarne kazni. Elan in država sta se leta 2013 sicer pritožila zoper sklep EK o nedovoljeni pomoči, odločitve splošnega sodišča EU pa še ni. »Pričakujemo, da bo sodišče odločitev o pritožbi sprejelo letos,« je povedal vir blizu Elana.